Historien om Rallarvegen


Rallarvegen er den ultimate sykkelopplevelsen og har vokst frem som en av landets mest populære sykkelruter. Den strekker seg fra Haugastøl i øst til Flåm i vest og er ca. 8 mil. Alternativ rute går til Voss. Rallarvegen er ”et lite stykke Norge”. Sykkelruten starter i høyfjellet, forsetter forbi Hardangerjøkulen, passerer store elver med smeltevann fra fjellet, går via den ville Flåmsdalen med fossefall og avsluttes i det vakre og velkjente norske fjordlandskapet. Rallarvegen byr ikke bare på mektig natur, det er også en reise gjennom fascinerende kultur og historie.

Historien om Rallarvegen

I mars 1894 vedtok Stortinget at det skulle bygges en jernbaneforbindelse mellom Christiania og Bergen. Bergensbanen skulle bygges over det veiløse fjellet. Før anleggsarbeidet kunne settes i gang, måtte det bygges anleggsveier fra Geilo, Flåm og Voss. Å bygge Bergensbanen ble sett på som en umulig oppgave. Fra arbeidet startet i 1894 til åpningen i 1909 hadde man brukt 700.000 kilo dynamitt, 500 km lunter og 2,5 millioner dagsverk. Anleggsarbeideren ble kalt Rallar, fra det svenske ordet rallare som kommer av dialektordet ralla (trillebår). Det er dette som har gitt den gamle transportveien det populære tilnavnet Rallarvegen.

Ønsker du å se en smakebit på hva du har i vente? Se vår film fra Rallarvegen her.

Rallarvegen sykkelpakker


For å gjøre det så enkelt som mulig for våre gjester som skal sykle Rallarvegen, har vi laget tre sykkelpakker som alle starter på Finse. Alle pakkene er tilgjengelige enten du kommer som en person eller som en gruppe/selskap. Når du ankommer Finse, kan du nyte en treretters middag før du går til sengs. Til frokost kan du forsyne deg med hjemmelaget brød og pålegg basert på lokale ingredienser.

Rallarvegen sykkelpakker

Rallarpakken – Todagers pakke (gjelder hele sesongen)

Sykkeltur fra Finse til Flåm (Rallarvegen sykkelpakker)

Dag 1
Ankomst og innsjekk på Finse 1222.
Vi anbefaler en vandretur på Finse.
Se våre forslag til dagsturer rundt på Finse her.
Kl. 19 / 21: Treretters middag på Finse 1222.

Dag 2
Frokost med matpakke og påfyll av termos på Finse 1222.
Sykle til Flåm, innlevering av sykkel før kl. 12 dagen etter (kun komfortsykkel).

Priser
2195,- pr person i dobbeltrom i ukedager, og 2295,- pr person i dobbeltrom helgedøgn.
Prisen inkluderer tre retters middag, frokost og selvsmurt nistepakke / påfyll av termos og leie av sykkel. Prisen inkluderer ikke togbilletter.

NB! Hvis dere reiser en vennegjeng og vil bo flere personer på samme rom, reduserer vi prisen noe. Det samme gjelder hvis dere reiser sammen med barn.

Bestilling av overnatting eller overnatting inkludert sykkeleie, se på vår nettside her.
Eventuelt kontakt oss gjerne på epost eller telefon 56 52 71 00.

Rallarpakken – Tredagers pakke (gjelder hele sesongen)

Dag 1
Ankomst og innsjekk på Finse 1222.
Kl. 19 / 21: Treretters middag på Finse 1222.

Dag 2
Frokost med matpakke og påfyll av termos på Finse 1222.
Sykle til Flåm, innlevering av sykkel før kl. 12 dagen etter (kun komfortsykkel).
Kl. 19 / 21: Treretters middag på Finse 1222.

Dag 3
Frokost med matpakke og påfyll av termos på Finse 1222.
Vi anbefaler en vandretur på Finse.
Se våre forslag til dagsturer rundt på Finse her.

Priser
3695,- pr person i dobbeltrom i ukedager, og 3895,- pr person i dobbeltrom helgedøgn.
Prisen inkluderer tre retters middag, frokost og selvsmurt nistepakke / påfyll av termos og leie av sykkel. Prisen inkluderer ikke togbilletter.

NB! Hvis dere reiser en vennegjeng og vil bo flere personer på samme rom, reduserer vi prisen noe. Det samme gjelder hvis dere reiser sammen med barn.

Bestilling av overnatting eller overnatting inkludert sykkeleie, se på vår nettside her.
Eventuelt kontakt oss gjerne på epost eller telefon 56 52 71 00.

Kortferiepakke – To overnattinger

Gjennom vårt samarbeid med De Historiske hotel & spisesteder, kan vi tilby Rallarvegen sykkelpakke til Flåm fra Finse. Bestilling av kortferien gjøres direkte til De Historiske hotel & spisesteder.

Les mer og bestill Rallarvegen sykkelpakken. Den inkluderer bl.a. en overnatting på Finse1222, en overnatting på Fretheim Hotel her og sykkelleie her.

Ønsker du å leie sykkel? Kontakt oss på epost eller telefon 56 52 71 00 for bestilling.

For bestilling av overnatting eller overnatting inkludert sykkelleie? Se våre nettsider her eller kontakt oss på epost eller telefon 56 52 71 00.

Rallarvegen sykkelruten


Rallarvegen strekker seg fra Haugastøl til Myrdal og Flåm, og fra Upsete til Voss. Fra Haugastøl til Flåm veien er ca. 80 km og går gjennom et mektig fjellandskap hele veien ned til fjorden. Nedenfor er en beskrivelse av sykkelruten. Strekningen fra Finse til Flåm er rett og slett et lite stykke Norge. På Finse er det en fin utsikt mot Hardangerjøkulen, Norge sjette største isbre. På Finse starter du turen 1222 meter over havet, kommer til det høyeste punktet på Rallarvegen, på Fagernut, 1 343 meter over havet. Her finner du en vokterbolig med en kafé og et museum. Det er innredet akkurat som det var den gangen det var i bruk. Turen fortsetter mot Hallingskeid, passerer Grjotrust, en av de fineste vokterboligene langs veien. Terrenget er en karakteristisk vakker og typisk norsk fjellandskap.

Rallarvegen sykkelturen  (lengde og rute)

Haugastøl – Finse 27 km

Rallarvegen starter ved Haugastøl Turistsenter, som ligger ved Riksvei 7 og ca. 1 km fra togstasjonen Haugastøl (langs Bergensbanen).

Den 27 kilometer lange turen til Finse har relativt god grusveistandard og en stigning på 222 meter. Veien er åpen for biler frem til Storurdivatnet 16 km vest for Haugastøl. Her er man 1150 moh og kan se Storurdi Vokterbolig. Underveis sykler du over vakre gamle broer som er bygget for hånd. På denne strekningen kan man se den nye og moderne jernbanetraseen og den nye tunellen Gråskallen som er bygget med snøskjermer for å hindre at sporet skal bli ufremkommelig. På veien til Finse finner vi også Nygård Gård som var den høyest liggende drevne gården til langt utpå 1900-tallet. Strekningen er en fantastisk sykkeltur i vakkert høyfjellsterreng på gode grusveier. Underveis vil du oppleve mektig natur, flotte broer og vokterboliger.

Finse

Finse ligger 1222 moh og er Bergensbanens høyesteliggende stasjon. Hotellet Finse 1222 ligger plassert på perrongen på stasjonen.
Her finner du også Rallarmuseet som er verdt et besøk. Her kan du høre mer om historien til Bergensbanen og Rallarvegen. Utenfor museet står de gamle snøfreserne/lokomotivene på rekke og rad. De fanger oppmerksomheten til både store og små.

Finse – Hallingskeid 21 km

Når du sykler vestover fra Finse vil du oppleve fantastisk natur med mektige fjell hvor isbreen Hardangerjøkulen i vest troner høyest. På veien fra sykkelsetet fra Finse passeres den over 100 år gamle steinkvelvbrua over Finseåa. I tillegg ligger de «kjente» Finse-fjellene Finsenut og Store Finsenut  rett forran deg. På denne 21 km lange strekningen kan du være så heldig å få se villreinen.

I vokterboligene Sandå, Slirå, Fagernut og Grjotrust bodde vokterne sammen med sine familier og man får et innblikk i hvordan de kjempet for å holde Bergensbanen åpen. Fagernut er ikke bare det høyeste punktet på Rallarvegen, der er den høyeste vokterboligen i Norge. Her er det servering i deler av juli, i august og i helgene til og med 18. september 2016.

Legg for all del merke til de flotte broene, tunellene og murene.

Hallingskeid – Vatnahalsen 17 km

Fra Hallingskeid til Myrdal ligger jernbanelinjen på en hylle i fjellet. For dagens sykkelturister er dette et fascinerende syn, men man kan tenke seg hvilke farer arbeiderne stod ovenfor da dette ble bygget.

Kleivabrua ligger som et majestetisk syn fra Rallarvegen. Den ble regnet som en av de vakreste broene laget langs Bergenbanen. Broa har en fremtredende rolle i romanen «Brobyggerne» av Jan Guillou, som i stor grad omhandler byggingen av Bergensbanen, livet på Finse og arbeidet med byggingen av denne broa, som tok hele 9 år å fullføre Kleivabrua. Derifra er veien bratt og steinete langt Klevagjelet med vannmasser som fosser ned elven.

Vatnahalsen er et stopp på Flåmsbana. Her kan man velge om man vil sykle til Voss eller Flåm. Ønsker man å sykle til Voss, går det et lokaltog fra Myrdal til Upsete. Herifra fortsetter turen med sykkel til Voss.

Flåmsdalen 17 km

I Flåmsdalen finner du Norges bratteste jernbane. Den er 20 km lang og med sine 20 tuneller og høydeforskjell på 865m er Flåmsbana blitt verdenskjent.
Fra Myrdal fortsetter Rallarvegen i 21 krappe svinger til Kårdal. På toppen av de krappe svingene er det mange som tar frem kameraet. De ønsker å forevige Flåmsdalen og den svingete veien. Vær obs på at denne veien både er bratt og smal, så det anbefales å trille sykkelen denne strekningen.

Veien fortsetter gjennom den ville Flåmsdalen og geiteseteren Kårdalen forbi Berekvam og Dalsbotten. Videre nedover ser man Rjoandefossen på venstre side. Neste severdighet er Flåm kirke fra 1667, som ligger på venstre side på vei langs elva.

Flåm

Flåm ligger innerst i Aurlandsfjorden, en fjordarm til Sognefjorden. Om sommeren er det et yrende folkeliv her, med Flåmsbanen som knutepunkt. Har du leid sykkel fra oss på hotellet Finse 1222, kan du sette fra deg sykkelen på sykkelparkeringen rett ved siden av stasjonen til Flåmsbanen.

Etter en tur på sykkelen er veien kort til kafeer, restauranter og diverse butikker på bryggeområdet. Foruten cruisebåttrafikk, går det også båtforbindelse til bl.a. Bergen og Gudvangen. Har man tid til overs, er det fint å vandre fra Flåm i retning Aurland.  Alterntivt ta frem nistepakken og nyte utsikten mot fjorden fra den store gressplenen bak butikk- og restaurantområdet.

Lengde /avstand og sykkeltid fra Haugastøl, Finse og Hallingskeid

Haugastøl: Haugastøl – Finse 27 km (3-4 timer), Haugastøl – Hallingskeid 48 km, Haugastøl – Vatnahalsen 65 km (8 timer), Haugastøl – Flåm 82 km (10 timer)
Finse: Finse – Haugastøl 27 km (3 timer), Finse – Fagernut 10 km (1 time), Finse – Hallingskeid (2,5 – 3 timer) 21 km, Finse – Vatnahalsen 38 km (5 timer), Finse – Flåm 55 km (5-7 timer)
Hallingskeid: Hallingskeid – Flåm 32 km (3 timer)

Rallarvegen sykkelutleie


Sykkel 1222 er sykkelavdelingen til hotellet Finse 1222. Du finner den i østenden av perrongen. I sykkelutleien kan du hente ut sykkelen du har booket, du kan kjøpe nødvendig utstyr til sykkelturen eller få hjelp til reparasjoner på din private sykkel. I vår hyggelige utleie strekker vi oss langt i å hjelpe deg på din sykkeltur på Rallarvegen, uansett hva det gjelder. Mange velger å starte sykkelturen på Finse når man skal sykle Rallarvegen. Syklene kan leveres inn tilbake på Finse, på Myrdal eller i Flåm.

Sykkel 1222, vår Rallarvegen sykkelutleie, har fire ulike leiesykler.

Sykkel 1222 – Rallarvegen sykkelutleie på Finse

Vår sykkelutleie leier også ut sykler på Haugastøl til grupper på minst 15 personer. Du finner utleieavdelingen vår på togstasjonen, øst for stasjonsbygningen. På Haugastøl leier vi kun ut Merida komfort som er spesielt utviklet for sykling på Rallarvegen. Det er også mulig å sykle fra Finse til Haugastøl, sykkelen leveres da på togstasjonen.

Dersom du benytter deg av våre utleietjenester, tar vi oss av alt det praktiske i forhold til frakt og reparasjoner. Veien er gruset, stedvis ujevn og enkelte steder i noe dårlig stand. Det er derfor viktig å ha en god og komfortabel sykkel. I samarbeid med Merida har Finse 1222 utviklet sykler som er spesiallaget til sykling på Rallarvegen. Alle våre sykler har dempere. Noen sykler har bakbrems for de som ønsker det.

Vi vil ha ansatte tilstede på Finse de fleste dager i sommer. Om du har spørsmål eller trenger hjelp underveis kan du alltid kontakte de. De vil ha på seg røde jakker med Sykkel 1222 logo. Dersom du har spesifikke eller tekniske spørsmål om våre sykler anbefaler vi å kontakte vår sykkelansvarlig direkte på tlf. 919 10 140.

Våre sykkelmodeller

Alle våre sykler er spesielt utviklet til sykling på Rallarvegen. Syklene produseres og leveres av Merida. Fra sommeren 2012 har vi også spesialutviklede mountainbikes fra Sandnes Sykkelfabrikk. Under finner du informasjon, bilder og priser på sykkelutleie for alle våre ulike sykkelmodeller.

Merida comfort

MERIDA KOMFORT – Finse 1222

Finse 1222 er utviklet med og for Finse 1222. De er super robuste, for å tåle den ekstreme belastningen de utsettes for på fjellet. Dette er en sykkel som med sin komfortable sittestilling og gode fordemper gjør turen på Rallarvegen til en fantastisk sykkelopplevelse.

Modellen har detaljer som kraftige bagasjebrett fester og Shimano skivebremser. 15 av våre damemodeller har i tillegg en ekstra tråbrems som går på navet i bakhjulet. Dersom du ønsker dette må du spesifisere det i bookingen. Setet er vanntett og sykkelen har gode skjermer. Det ekstremt slitesterke og innebygde Alfine girsystemet fra Shimano gir minimal risiko for tekniske vanskeligheter underveis. Hjulene og dekkene er kraftigere enn på normale sykler. Dette er for best mulig å tåle belastning og godt grep på robuste fjellveier. Pris: kr. 695,- fra Finse til Myrdal eller Flåm.
MOUNTAIN BIKE MERIDA Big Seven Xt Edition

MERIDA ONE-TWENTY XTM-D

Denne sykkelen er epic, en hardbarket og lettkjørt fulldempet kvalitetssykkel. Sykkelen har for og bakdemper med 120 mm vandring. Denne sykkelen har hydrauliske SLX bremser. Giret er av typen XT. Sykkelen kan fås med klikkpedal, gi beskjed om det ved booking i så fall. Pris: kr. 1000,- fra Finse til Myrdal eller Flåm.

 

 

MERIDA ONE-TWENTY XTM-D

MOUNTAIN BIKE MERIDA Big Seven Xt Edition

Dette er en solid og komfortabel sykkel for sykling på Rallarvegen. Den har en 100 mm demper fra Rock Shox, med betjening av lockout på styret. Hydrauliske bremser og Deore XT girsystem med 30 gir fra Shimano. Er levert med kraftige dekk fra Maxxis som minimerer risikoen for å punktere. Størrelsen på hjul er 27,5″. Alle syklene av denne typen har bagasjebrett. Det er derfor mulig å ta med sykkelvesker på turen. Sykkelen finnes i størrelser fra 13,5″ til 23″. Pris: kr. 820,- fra Finse til Myrdal eller Flåm.

 

MERIDA JUNIORSYKKELMERIDA JUNIORSYKKEL

Den meget populære juniormodellen vår. Denne modellen har også skivebremser. Passer for de mellom 8 og 12 år. Sykkelen har fordemper, skivebremser (F/B) og 24 gir.                  Pris: kr. 350,-

 

 

 

Ønsker du å leie sykkel hos Sykkel 1222, vår Rallarvegen sykkelutleie? Kontakt oss på mail eller ring 56 52 71 00 for leie sykkel.

Rallarvegen tips


Se alle våre Rallarvegen tips her:

Pakketips til sykkelturen på Rallarvegen (klær)

 • Klær til all slags vær: Vindtett- og vanntett jakke og bukse, ullundertøy, ullsokker og fleesegenser. Lue, vanter eller sykkelhansker og buff/skjerf. Ta med ekstra skift til ankomst. Husk at Finse ligger på høyfjellet 1222 moh, mens Flåm ligger 0 moh. Ta med klær deretter.
 • Sko: Vanntette joggesko (Gore-tex) i tilfelle det skulle komme en skur eller det skulle være et parti med snø å gå igjennom.
 • Sykkelhjelm: Av sikkerhetsgrunner leier vi ikke ut sykkelhjelmer. Husk å bring med dette!
 • Liten tursekk: Solbriller, solkrem, compeed plaster og kamera. Har du en stor sekk som du ønsker å hente i Flåm, bestill bagasjebillett hos NSB.  Bagasje  blir da sendt til Flåm eller annet endepunkt. Ta med en liten sekk til selve turen med plass til nødvendig mat og klær.

Pakketips til sykkelturen på Rallarvegen (mat og til sykkelen)

 • Mat og drikke til turen: Minst to liter vann, termos, en solid matpakke og kontanter. Kafeen på Fagernut tar ikke kort.
 • Til sykkelen: Har du egen sykkel, anbefaler vi at du tar med ekstra utstyr som eks. ekstra bremseklosser, slage, pumpe og lappesaker. Leies sykkel av hotellet Finse 1222 følger ekstra utstyr. Pumper kan eventuelt kjøpes separat.

Planleggingstips til sykkelturen på Rallarvegen (vær, transport og bøker)

 • Værmeldingen: Sjekke værmeldingen. Pakk sekk deretter. Været kan variere mye fra Finse til Flåm.
 • Transport av sykkel: Veien er gruset, stedvis ujevn og enkelte steder i noe dårlig stand. Det er viktig å ha en god og komfortabel sykkel. Finse 1222 har over 300 sykler til utleie. Syklene hentes hos Sykkel 1222. Det ligger øst på perrongen på Finse. Dersom du leier din sykkel hos oss, trenger du ikke å tenke på sykkelfrakt. Du henter sykkelen der du skal starte og leverer den i Flåm. I samarbeid med Merida har Finse 1222 utviklet sykler som er spesiallaget til sykling på Rallarvegen. Dersom du bruker din private sykkel, må du kjøpe en egen billett til sykkelen din for å få den med på toget. Dette gjør du gjennom NSB sitt kundesenter på telefon 815 00 888. Husk at denne transporten bør forhåndsbestilles på grunn av begrenset med plass. Sykkelen er du selv ansvarlig for å laste inn og ut av toget.
 • Boktips før sykkelturen: «1222» av Anne Holt og «Brobyggerne» av Jan Guillou.

Andre Rallarvegen tips før selve sykkelturen

 • Ekstra mat til/før turen: På vårt hotell Finse 1222 selger vi våre kjente Finseboller, brownies og rundstykker til turen. Mange kommer også innom for å smake Rallarsuppen vi serverer. Mellom kl. 12 og 17 hver dag serverer vi også bl.a. viltkjøttkaker, fjellpizza og salat i Millibar.
 • Rallarmuseet på Finse: Lyst til å høre mer om historien til Bergensbanen og Rallarvegen? Da kan vi anbefale et besøk Rallarmuseet på Finse. Museet holder åpent kl. 09:30 – 21:30 hver dag. Gjelder fra starten av juli og frem til 18. september. Utenfor museet står de gamle snøfreserne og lokomotivene på rekke og rad. Disse fanger oppmerksomheten til både store og små.
 • Flåmsbanemuseet i Flåm: Rett ved siden av stoppet til Flåmsbanen i Flåm finnes Flåmsbanemuseet. Flåmsbanemuseet gir deg innsikt i byggingen av Flåmsbanen. Det er en av de bratteste jernbanestrekningenen i Europa.

Andre Rallarvegen tips til stopp på sykkelturen

 • Forslag til bildestopp: Slettestrekningen mellom Hallingskeid og Kleivagjeldet: Utsikten mot fjellsidene og innsjøene. Utsikten fra trebroen nær toppen av Kleivagjeldet: Utsikt mot Kleivabrua, Kleivagjeldet (fossefallet) og elven som følger Rallarvegen ned til Flåm. Utsiktspunktet på toppen av Myrdalssvingene: Utsikten over Flåmsbane og ned mot selve Myrdalssvingene er verdt et stopp.
 • Forslag til stopp for en matbit: Utenfor Fagernut vokterbolig, 10 km vest for Finse. På stranden ved enden av Grøndahlvatnet, ca. 5 km etter Hallingskeid. På et åpent område et par hunder meter fra utgangen av tunellen ved Kleivagjeldet og på sletten etter Myrdalssvingene finnes gressområder.

Langs Rallarvegen passerer man flere informasjonsskilt.  Her får man høre mer om historien bak flere av vokterboligene og broene underveis.

Vi håper våre Rallarvegen tips er til god hjelp. Vi ønsker alle en strålende tur!

Rallarvegen togtransport


Om Bergensbanen NSB

Når du kjøper en togbillett på Bergensbanen, kjøper du samtidig en billett til en av Europas mest spektakulære togopplevelser. Turen er like imponerende uansett årstid. Sommerdager med høyfjellet badet i sol, eller i forrykende uvær og snødrev på vinterstid. Toget tar deg fra en av Norges to største byer, Oslo eller Bergen opp mot Europas høyeste høyfjellsplatå – mot Finse med Rallarvegen og Hardangerjøkulen.

Det er fem avganger fra Oslo og fem fra Bergen hver dag i sommersesongen. Vi anbefaler å sjekke NSB sine egne nettsider for rutetabeller og billetter. Finse 1222 bestiller ikke billetter for deg, med mindre noe spesielt er avtalt. Merk at noen av avgangene er sykkeltog / lokaltog, hvor det er enkelt å ta med sykkelen.

Om sykkeltog og frakt av sykkel

Sykkeltogene har egne vogner med plass til sykler. Dersom du skal bruke din private sykkel må du kjøpe en egen billett til sykkelen din. Dette gjør du gjennom NSB. Fra 21. mai til 23. september koster det kr. 179,- for frakt av sykkel på Bergensbanen. Du må kjøpe billett hos NSB sitt kundesenter på telefon 815 00 888 eller i billettsalget på en betjent stasjon. Du må selv laste sykkelen inn og ut av toget. Dersom du leier din sykkel hos oss trenger du ikke tenke på sykkelfrakt, da henter du sykkelen der du skal starte og leverer sykkelen i Flåm.

Frakt av bagasje

Det er mulig å transportere bagasje mellom stasjonene langs Rallarvegen og helt ned til Flåm. Ta kontakt med Finse stasjon på telefon 23621430.

Om Flåmsbana

Tilbake til Myrdal fra Flåm kan vi virkelig anbefale å ta Flåmsbana. Togreisen mellom Flåm innerst i Aurlandsfjorden og høyfjellsstasjonen Myrdal på Bergensbanen, er en jernbanestrekning som mangler sidestykke i Europa – 20 kilometer lang, med en høydeforskjell på 865 meter og stigningsgrad en meter på 18. Stigningsgraden er helt enestående for en vanlig jernbane, og for å klare den store høydeforskjellen er banen delvis lagt i tunnel som går i spiral inn og ut av fjellet. Du kan kjøpe billett i de fleste reisebyrå, på deres kontor i Flåm eller på alle bemannede stasjoner langs Bergensbanen. Grupper må forhåndsbestille billetter. Flåmsbana korresponderer med Bergensbanen på Myrdal. Dersom du bruker privat sykkel, må du ha en egen billett til sykkelen din.

Reisen til Finse

Finse er høyeste punktet på Bergensbanen. Med mindre du sykler, går på ski eller går på beina, er tog eneste adkomstmulighet. Hotellet ligger rett på perrongen, så det er enkelt å komme seg fram. Hvis du tar toget fra Bergen eller Oslo, er det bare å sjekke togtidene til NSB. Det tar litt over to timer fra Bergen og litt over fire timer fra Oslo. Det går også an å kjøre til nærliggende stasjoner, parkere der og ta toget opp.

Hvis du kjører fra vest, kan du parkere på Voss. Det er parkeringsplass på stasjonen, og den er nokså rimelig. Toget fra Voss til Finse, tar litt over en time. Hvis du kommer fra øst, er det fint å parkere på Ål stasjon. Det er gratis parkering rett ved siden av stasjonen. Toget fra Ål til Finse tar en time. Det er også mulig å kjøre til Haugastøl, hvor det også er gratis parkering. Toget fra Haugastøl til Finse tar ca. 20 minutt. Merk at det ikke er alle togene som stopper på Haugastøl, så sjekk rutetidene før avreise.

For dere som sykler Rallarvegen til Flåm, og skal tilbake mot Oslo / Bergen, må du ta Flåmsbanen fra Flåm til Myrdal. Du finner togtidene her. For å rekke det siste toget som korresponderer med Bergensbanen, må dere rekke avgangen 17.25. Videre tar du toget fra Myrdal til enten Voss eller Bergen, eller mot øst (til Haugastøl / Ål / Oslo).

Har du flere spørsmål om Rallarvegen togtransport, kontakte oss på e-post eller telefon 56 52 71 00.

God tur opp til Finse!

Rallarvegrapport


Det store spørsmålet mot sommeren, er når Rallarvegen er farbar. Vi vil oppdatere dere jevnlig på snøsmeltingen fra juni og fremover til åpningen.

Rallarvegrapport 3 august 2016

Nå er det gledelig å si at det nesten ikke ligger snø igjen på Rallarveien. Det er ikke mer enn et par, tre snøfonner i området før Hallingskeid, og de er korte og enkle og gå over.

Generelt vil vi anbefale at du tilpasser farten etter forholdene. Noen deler av strekningen er såpass steinete at du bør leie sykkelen over. For dere som leier sykler hos oss, vil vi opplyse om at vi ikke leier ut med hjelm. Vi anbefaler at du tar med din egen, eller kjøper i Sykkelbutikken på perrongen på Finse.

Mellom Haugastøl og Finse er det åpen kafe i Oksebotn, og det er åpent for servering på Fagernut (det høyeste punktet, 10 km vest for Finse). Husk kontanter.

Dere har en nydelig tur i vente, gled dere til frodige farger, mektige fossefall og fantastisk utsikt!

For mer informasjon om Rallarvegen, se her.

Før Hallingskeid 3 august 2016

Rallarvegrapport 15 juli 2016

Det er mange som nå sykler hele strekningen fra Haugastøl, via Finse til Flåm.

Det er helt snøfritt fra Haugastøl til Finse, og fra Hallingskeid til Flåm. Men det ligger fremdeles snø på strekningen mellom Finse og Hallingskeid. I dag morges syklet vi og talte ca 35 snøfonner. De er av varierende størrelse, den lengste er på rundt 150 meter. Ingen av fonnene er vanskelige å passere, men fremdeles anbefaler vi ikke å sykle med sykkeltralle, for mye bagasje eller for små barn.

Dersom du ønsker å sykle hele strekningen, anbefaler vi at du beregner god tid, og at du har gode sko. Hvis du er forberedt på å gå av og på sykkelen en del ganger, tror vi du vil ha en fantastisk opplevelse over høyfjellet.

For dere som vil ta toget fra Finse, ankommer sykkeltoget Finse kl 11.00, går videre 11.18 og er på Hallingskeid 11.33. Billetten koster NOK 62,- pr voksen. Du når å sykle tidlig fra Haugastøl, og ta toget videre. Dersom du ankommer med sykkeltoget, når du å gå av på Finse, hente reservert sykkel og dra videre med samme tog.

Velkommen opp til Finse 1222 og vakre Rallarvegen!

Rallarvegrapport 3 juli 2016

Søndag 3 juli syklet personalet fra Finse til Flåm. Det er nokså tidlig i sesongen, men det var fint for oss å få en oversikt før hotellet åpner mandag 4 juli.

Veien fra Finse til Fagernut er veldig fin. Det ligger et par fonner rett før Sandå, mellom Sandå og Slirå likeså, mens de lengste var rett før Fagernut. Ingen er vanskelige å passere, de er verken for bratte eller for lange (den lengste er kanskje 200 meter), men godt fottøy er nødvendig. Vi anbefaler fjellsko, men goretex joggesko går også fint.

Fra Fagernut mot Hallingskeid ligger det fremdeles mye snø. Spesielt til området rundt Grotrjust trillet vi sykkelen mer enn vi syklet. De fleste fonnene er fine å passere, med unntak av et par rett etter Grotrjust. Vi har spadd trasé, men foreløpig er den ikke så bred, så vær varsom. Tilsvarende rett før Hallingskeid, er det en stor fonn hvor du må være forsiktig. Selv om det er mulig å gå over, skal vi inn en av de nærmeste dagene og spa litt mer.

Vi brukte 4 timer til fra Finse til Hallingskeid, nesten dobbelt så mye som vanlig.

Fra Hallingskeid til Flåm er det helt snøfritt, og nydelig å sykle. Det er ujevn vei flere steder, og farten må tilpasses underlaget. Vi gjør oppmerksom på at Jernbaneverket gjør vedlikeholdsarbeid et kort stykke på strekningen mellom Klevagjelet og Seltuft, så vær varsom og trill sykkelen.

Veien fra Haugastøl til Finse er helt fri for snø.

Så for å oppsummere: Hvis du ønsker en litt mer krevende tur, har god tid, gode sko (fjellsko anbefales) og er innstilt på å gå over flere snøfonner, går det helt fint å sykle fra Finse til Hallingskeid. Men ta med ekstra sko, du kommer mest sannsynlig til å bli våt på bena. Vi anbefaler også at du planlegger å ta med gode klær, husk lue, buff og hansker.

Hvis du sykler med barn, eller hvis du har mye bagasje, anbefaler vi ikke å sykle hele strekningen enda. Da synes vi dere skal ta toget fra Finse til Hallingskeid. Vi har en avtale med NSB som gjør det mulig å ta leiesykler fra Finse 1222 gratis med på den korte turen fra Finse til Hallingskeid. Sykkeltoget ankommer Finse kl 11.00, går videre 11.18 og er på Hallingskeid 11.33. Billetten koster NOK 62,- pr voksen. Du når å sykle tidlig fra Haugastøl, og ta toget videre. Dersom du ankommer med sykkeltoget, når du å gå av på Finse, hente reservert sykkel og dra videre med samme tog.

Vi åpner hotellet 4 juli kl 10, og gleder oss til å møte alle sommergjestene! Velkommen til Finse 1222! De nederste bildene, er de nyeste.

Rallarvegrapport 26 juni 2016

Nå er vi en drøy uke fra åpning av hotellet, og vi synes smeltingen og forholdene ser veldig bra ut.

Veien fra Haugastøl til Finse er brøytet og den er helt fri for snø. Strekningen er på 28 km, med rundt 200 meters stigning. Haugastøl Turistsenter åpner 1 juli.

Fra Finse og de første 10 km mot det høyeste punktet på Fagernut (1343 moh), ligger det fremdeles en del snø. Noen av fonnene vil nok, som vanlig, bli liggende til ut i juli. Den lengste, sammenhengende strekningen med snø er i området mellom Slirå og Fagernut. Ingen av fonnene er vanskelige å passere, men du må belage deg på å gå av sykkelen og trekke den over flere steder. Vi oppdaterer forholdene på denne strekningen neste helg, og vi anbefaler ikke å ta turen før det.

Strekningen fra Vatnahalsen til Hallingskeid er helt fri for snø. Vatnahalsen høyfjellshotell er åpen for overnatting. Vi gjør oppmerksom på at det vil være vedlikeholdsarbeid på strekningen mellom Klevagjelet og Seltuft frem til 15 juli. På den strekningen må syklene trilles.

Den neste rapporten kommer 3 juli. Da har personalet på hotellet syklet hele turen, og vi kan råde dere til hvorvidt det er fint å ta hele strekningen fra Finse, eller om vi anbefaler dere å ta toget til Hallingskeid og sykle derfra. Hvis så, har vi en avtale med NSB som gjør det mulig å ta syklene gratis med på den korte turen fra Finse til Hallingskeid. Sykkeltoget ankommer Finse kl 11.00, går videre 11.18 og er på Hallingskeid 11.33. Billetten koster NOK 50,- pr voksen. Du når å sykle tidlig fra Haugastøl, og ta toget videre. Dersom du ankommer med sykkeltoget, når du å gå av på Finse, hente reservert sykkel og dra videre med samme tog.

De 16 siste bildene på siden er de nyeste. Vi har også postet bildene på facebook, med beskrivelse på hvor bildene er tatt. Alle bildene er tatt av uteansvarlig Piotr.

Vi har kontortid fra kl 9 – 15 fra mandag til torsdag, det er bare å ta kontakt.

Rallarvegrapport 18 juni 2016

Snøsmeltingen fortsetter i sitt gode tempo. Finse 1222 syklet fra Hallingskeid til Myrdal i går, og med unntak av et par fonner er det fritt for snø på strekningen. Det er allerede gravd en liten sti over den største fonnen, og den skal vi fortsette på før hotellet åpner 4 juli (hvis den ikke forsvinner av seg selv innen den tid).

Det ligger fremdeles en del snø på veien vest for Finse. Vi kom oss inn til Sandå, og har ikke fått sjekket strekningen fra Sandå til Fagernut enda. Slik det er i dag, ville det ikke vært mulig å ta seg over med sykkel. Men vi håper det forsvinner mye de neste par ukene frem mot åpningen av hotellet. Hvis det fremdeles ikke er mulig å sykle til sesongstart, vil vi anbefale gjestene våre å ta toget fra Hallingskeid til Finse. Det er en kort togtur, og du får sykkelen gratis med på sykkeltoget. Vi informerer mer om avgang og forslag til logistikk på et senere tidspunkt.

På strekningen fra Haugastøl til Finse ligger det fremdeles en del fonner, men dersom det ikke forsvinner, vil veien brøytes.

Vi oppdaterer med flere bilder også i neste uke.

Rallarvegrapport 10 juni 2016

For de av oss som husker sommeren i fjor, er det svært gledelig å se at forholdene er annerledes i år. Snøsmeltingen startet godt i mai, og vi ser store endringer fra dag til dag.

Nå er Finse 1222 stengt, og vi åpner for sommersesongen 4 juli. Fra da vil det være mulig å sykle fra Haugastøl til Finse, og det vil være mulig å sykle fra Hallingskeid til Flåm. Det spennende er hvor fort Rallarveien blir farbar over høyfjellstrekningen. Vi vet at det vil ligge snøfonner i starten av juli, men vårt håp er at de skal være sikre og fine og trille sykkelen over. Hvis det ikke er tilfellet, vil vi anbefale gjestene våre å ta toget fra Hallingskeid til Finse. Det er en kort togtur, og du får sykkelen gratis med på sykkeltoget. Vi informerer mer om avgang og forslag til logistikk på et senere tidspunkt.

Her ser dere ferske bilder fra området rett vest for Finse (alle bildene er tatt av Uteansvarlig Piotr). Det fremdeles partier med mye snø, mens store deler er snøfritt. Vi følger dette nøye, og vil poste nye bilder i neste uke også.

Vi svarer på mail og telefon fra mandag til torsdag mellom 9 – 15, det er bare å ta kontakt.

 

Finse 1222 sykkelsalg


Sykkelsalget starter 20 september 2016!

Finse 1222 sykkelsalg starter i september. Hvert år selger vi et utall av våre utleiesykler. I samarbeid med Stians Sport har vi utviklet våre helt tilbake fra 2009. De er robuste og gode sykler.  Disse er naturligvis tilpasset sykling på Rallarvegen. De fungerer også utmerket som bysykler. Vi selger ulike modeller i ulike prisklasser. Alle våre sykler gjennomgår full service mellom hver utleie og er i god stand. Før vi leverer sykkelen til deg, vil vi gi den en siste service.  Dette slik at den er i topp stand når du får den. Levering skjer enten ved post eller personlig oppmøte på avtalt stasjon. Alt avtales med vår sykkelansvarlig, som du kan kontakte på telefon 919 10 140 eller på epost.

FINSE 1222 SYKKELSALG STARTER 20 SEPTEMBER 2016!

Merida comfortMERIDA KOMFORT – Finse 1222
Finse 1222 er utviklet med og for Finse 1222. De er super robuste, for å tåle den ekstreme belastningen de utsettes for på fjellet. Modellen har detaljer som kraftige bagasjebrett fester og Shimano skivebremser. Setet er vanntett og sykkelen har gode skjermer. Det ekstremt slitesterke og innebygde Alfine girsystemet fra Shimano gir minimal risiko for tekniske vanskeligheter underveis. Hjulene og dekkene er kraftigere enn på normale sykler. Hensikten er å best mulig tåle belastning og godt grep på robuste fjellveier.

2200,- pris dame med fotbrems  2012 modell
1300,- pris dame og herre 2012 / 2013 modell Damesykler utsolgtherresykler få igjen
2500,- pris dame og herre 2014 modell Damesykler utsolgt, herresykler få igjen

 

 

MERIDA ONE-TWENTY XTM-DMOUNTAIN BIKE MERIDA
Dette er en solid og komfortabel sykkel for sykling på Rallarvegen. Den har en 100 mm demper fra Rock Shox, med betjening av lockout på styret. Hydrauliske bremser og 30 gir fra Shimano. Er levert med kraftige dekk fra Maxxis. Disse minimerer risikoen for å punktere. Størrelsen på hjul er 27,5″.  Alle syklene av denne typen har bagasjebrett. Du kan derfor ta med deg sykkelvesker på turen. Sykkelen finnes i størrelser fra 13,5″ til 23″.

2200,- pris 2012 modell
4000,- Pris 2014 / 2015 modell
6000,- Pris XT 2014 modell

 

 

 

MOUNTAIN BIKE MERIDA Big Seven Xt EditionMERIDA PRO
Denne sykkelen er epic, en hardbarket og lettkjørt fulldempet kvalitetssykkel. Sykkelen har for og bakdemper med 120 mm vandring, Denne sykkelen har hydrauliske SLX bremser. Giret er av typen XT.

9000,- pris 2014 modell Få igjen

Alle prisene er oppgitt med mva, men uten frakt. Det koster rundt 250,- å få sykkelen tilsendt.

SYKKELSALGET STARTER 20 SEPTEMBER OG AVSLUTTES 15 OKTOBER.