Rallarmuseet


Lyst til å høre mer om historien til Bergensbanen, Rallarvegen og om livet til rallarene? Da kan vi anbefale et besøk på Rallarmuseet, det historiske museet på Finse. Inne i museet finnes man bl.a. en autentisk smie og en anleggsbrakke, mens det utenfor museet står gamle snøfreserne/lokomotiv på rekke og rad og fanger oppmerksomheten til både store og små.

Inne på Rallarmuseet finnes det i dag to utstillinger. «Norges framtids gjennombrudd» viser forarbeidet, prosjektering, stikking og bygging av Bergensbanen i årene 1871 til åpningen i 1909. «Kampen mot snøen» viser historisk snøryddingsmateriell. I tillegg forteller den hvordan denne høyfjellstrekningen faktisk var holdt åpen gjennom vinteren. Utenfor museet står det på sommeren utstilt bl.a. damp- og dieseldrevet rotorploger, forskjellige sporrensere og snøskrapere.

Stiftinga Rallarmuseet Finse ble stiftet i 1986 av Finse Vel, NSB, Finse 1222, Ulvik Herad og Norsk Jernbaneklubb. Museet åpnet i 1990 og har som formål å videreføre den spesielle historien til høyfjellstrekningen på Bergensbanen.

I museumsbutikken i inngangspartiet finnes et lite utvalg av varer, bl.a. bøker og postkort. Deriblant Sigvard Heber sin bok og hovedverk fra 1924 «Da Bergensbanen blev til».

Hvor ligger Rallarmuseet

Museet ligger vis-a-vis sykkelbutikken Sykkel 1222 langs perrongen på Finse 1222, men på motsatt side av jernbaneskinnene. Gå fra hotellet langs perrongen i retning vest og passer den merkede togovergangen. Gå videre øst forbi den grønne lagerbygningen og så mot de gamle lokomotivene.

Åpningstider og priser

Voksne: 40,-
Barn: 20,-
Familie: 100,-
Museet holder i 2018 åpent daglig fra kl. 09.30 – 21.30 fra 8. juli og frem til 9. september. På vinteren kan museet eventuelt åpne på forespørsel. Betaling for inngang til museet kan skje på museet, via VIPPS eller i resepsjonen på Finse 1222.

Gruppebesøk

Ved besøk av større grupper, er det ønskelig med forhåndsbestilling.
Kafeen/museumsbutikken har bordplass til 25 personer og en maks kapasitet på 50 personer.
Utenfor sesong, dvs. juli til 18. september, kan det være mulig å arrangere spesialåpning for grupper etter avtale.

Kontaktinformasjon

Daglig leder: Kjell Magne Tangen
E-post: post@rallarmuseet.no
Telefon: 905 00 940