Klemsbu 1600


En av de mest populære skiturene på Finse går til Klemsbu, en koselig liten hytte 1600 moh. «Vaffelhytta» er et populært samlings– og stoppested på den 14 km lange Klemsburunden. De fleste helgene på vinteren er hytta åpent for servering, med nystekte vafler, varm og kald drikke og sjokolade på menyen. Det er våre egne gjester, bekjente og Finsevenner som holder hytta åpen. Det vil si at du kan være Klemsbuvakt.

Fra Finse sentrum går turen opp 400 høydemeter og utgjør ca. 5 km. Terrenget varierer mellom flate områder og bakker med god stigning. Vinden er ofte også litt sterkere på platået nær hytta enn lenger nede. Turen til Klemsbu vestvendt kvistes normalt av hotellet i januar, mens hele Klemsburunden kvistes noe senere ute i sesongen. For å komme til hytta krysses først toglinjen, kvistene leder deg opp forbi de store høyspentmastene og videre til hytta. Litt ut på vinteren går det også en avstikker til Geiteryggshytta fra den samme kvistede løype mot Klemsbu.

Hytta Klemsbu 1600 eies av Finse 1222 og driften gjøres i samarbeid med Finse Skilag. Hytta er reist til minne om Andreas Klem, som var hotelldirektør på Finse. Den er i stor grad basert på dugnadsinnsats fra personer. Disse ønsker å tilbringe helgen som vertskap for skiglade gjester på tur innom. Hytta er kun åpen på vinterstid for servering. Husk kontanter, her er ingen kortterminal.

Fra Finse sentrum til Klemsbu tar turen mellom 3-4 timer og passer fint for barn og voksne.

Vakt på Klemsbu

Ønsker du å kombinere en hyttetur med dugnadsinnsats på den koselige «vaffelhytta» Klemsbu, er dette mulig fra januar til mai. Som Klemsbuvakt har du ansvaret for å steke og selge vafler samt varm og kald drikke. Man må være på hytta fra fredag ettermiddag til søndag, så de fleste ankommer til lunsj på fredagen på Finse. Hytta har ikke strøm eller innlagt vann. Det er sengeplass for 4-5 personer på hemsen, så med andre ord får man en tradisjonell hyttefølelse.

Frakten av deg selv og egen bagasje må du ta ansvar for selv. Vaffelrøre og andre varer er vi ansvarlige for å frakte opp. Finse1222 dekker togbilletter til/fra Finse samt mat i helgen for inntil tre personer. Mange tradisjoner er allerede bygget opp på Klemsbu. Flere vennegjenger/familier kommer tilbake år etter år for en hyttetur i kombinasjon med dugnadsinnsats.

Det er Finse Skilag som fordeler Klemsbuvakter. Ønsker du å være Klemsbuvakt? Se oversikten over ledige helger her.