Historien


Hotellet åpnet i 1909, samtidig som Bergensbanen åpnet. Bygningen har gjennomgått store endringer, men det historiske suset ligger i veggene – og det er mange, spennende historier å fortelle, både om oppstarten av Finsesamfunnet, de polare heltene og Star Wars.

Hotellets start

Finse Fjeldstue sto ferdig til Bergensbanens åpning i 1909 og var opprinnelig tenkt som en kombinasjon av sikkerhet og turisme. Å kjøre tog over høyfjellet var av mange fremdeles sett på som galskap, så det måtte være tilfluktssteder underveis hvis toget kjørte seg fast. Noen så også potensialet i den gryende turismen og mente at det måtte legges opp til restaurantvogner og hotellet langs banen. Så da Finse Fjeldstue ble høytidelig åpnet av statsråd Kristoffer Lehmkuhl påsken 1909, var det Norges Statsbaner som stod som eier av overnattingsstedet 1222 meter over havet.

Allerede etter få måneder ble stedet overtatt av den driftige vertinnen, Alice Lister Fangen. Hun var fembarnsmor og hadde vært vertinne på Finse siden 1903, da hun etablerte en forløper til fjeldstuen. Hun gikk i kompaniskap med Joseph Klem som drev Finse Handelsbod. Sammen utviklet de raskt stedet med ny stor soveromsfløy, og i 1914 åpnet de også verdens første innendørs skøytehall.

Starten av 1900-tallet

I 1915 var de to med på å etablere Norsk Hotelcompagnie AS, som Finse Hotell ble lagt inn i sammen med Haugastøl Hotell og Dr. Holms på Geilo. Joseph Klem flyttet til Geilo, og Alice drev stedet videre et år før hun overlot stillingen til Josephs bror Andreas. Han videreutviklet stedet i 17 år. På denne tiden var Finse et svært mondent sted med mange prominente gjester og høy sigarføring. Sonja Henie brukte stedet som treningssted før store mesterskap. Polarhelten Ernest Shackleton trente på Finse før han satte ut på sin Imperial Trans – Antarctic Expedition. Gjestelisten fra denne epoken teller også kjente navn som kong Haakon, Fridtjof Nansen, Karen Blixen, prinsen av Wales og polarfarer og flygeren Trygve Gran.

I 1930–årene ble Norsk Hotelcompagnie, som blant annet hadde rederiet Fred Olsen og Bergenske Dampskipsselskab på eiersiden, en vesentlig kraft i norsk hotellnæring. Under ledelse av Axel Lund ble stadig flere hoteller innlemmet i selskapet. Kundekretsen kunne være svært trofast, man ferierte om sommeren på Fevik Strandhotell på Sørlandet, feiret jul på Dr. Holms og påske på Finse.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig ble Finse Hotell rekvirert av tyskerne. De ville etablere flystripe på Hardangerjøkulen og teste ut flydrivstoff under «arktiske forhold». De etablerte en større forlegning og anlegg på Finseneset.  Dette ble etter krigen ble gitt til Turistforeningen og i dag utgjør Finsehytta. Det ble aldri noen sving på flystripen på Jøkulen – ett fly landet, men kom aldri opp igjen. Det måtte demonteres og sendes hjem med tog. Etter krigen fikk Finse Hotell en ny oppblomstring – «fiffen» vendte tilbake og adopterte stedet som sitt. I 1961 ble det påbygget med flere gjesterom og suiter mot vest og større fellesarealer og gjesterom mot vannet. Imidlertid kom hytteboomen på slutten av 60–tallet, og mye av kundegrunnlaget sviktet. Hardingen og hotellmannen Jørund Helleland overtok som direktør i 1972. Han overtok eierskapet for 1 krone et par år senere, da Norsk Hotelcompagnie bla avviket.

1980-tallet og utover

I 1980 kjøpte Tron Bach halvparten av hotellet. Han bygget det om til sportellet Finse 1222, et konsept rettet mot yngre fjellfrelste. Helleland bygget selv om den vestre delen til et mindre Finse Hotell. Etter noen forgjeves forsøk som to hoteller side om side, fant de sammen igjen i 1986, som henholdsvis Finse 1222 og Apartment 1222. En ombygget gammel sanitetsvogn fra krigens dager ble løftet på plass som «skyway» imellom for å understreke gjenforeningen.

I 1987 kom brødrene Trygve, Knut og Nikolai Norman inn på eiersiden. Etter en tid som partnere med Tron, overtok de helt i 1995 og har drevet det siden. Arne Storhaug kom som 28–åring inn som hotellsjef og innledet «den nye tid». Han viste at selv et hotell 1222 moh. kunne tjene penger. Siden har team av unge, men driftige fjell- og hotellfolk ført den hundreårige historien videre.