Fjell og ord 2017


Ordet er inspirasjon, fjellet er arena og bevegelse er årets tema når festivalen «Fjell og ord» går av stabelen på Finse 1222 29. september – 1. oktober. I løpet av helgen vil vi utforske temaet gjennom litteraturen, filosofien og friluftslivet. Inspirerende personer med kunnskap og interesse for temaet bevegelse, fra ulike vinklinger, skal ta oss gjennom festivalen. Velkommen en fjellhelg med kulturell konfetti!

Program for helgen

Fredag
19.00 – 21.00 Middagsbuffet
21.00 Festivalåpning
21.15 Nils Faarlund

Lørdag
08.00 – 10.00 Frokost
08.00 – 9.00 Morgenyoga (100,- pr person)
10.00 Gudmund Skjeldal
10.45 Boklansering med Sigri Sandberg: Treboka
11.15 Friminutt 🙂 Mulighet for å leie sykkel
15.00 Odveig Klyve
15.45 Samtale mellom Eirik Høyme Rogn og AK Glück-Teigland
16.30 Bjørn Gabrielsen
18.00 Hans Olav Brenner
19.30 Aperitif
20.00 Treretters middag
21.00 Finsefondets miljøpris
21.30 – 22.30 Bergenstoget plyndret i natt

Søndag
08.00 – 11.00 Frokost
08.00 – 9.00 Morgenyoga (100,- per person)
11.00 Anne-Mette Vibe i samtale med Sigri Sandberg
12.00 Felles avslutning

I år har vi med bl.a. følgende flinke festivalbidragsytere:

Nils Faarlund

Foto: Ivar Kvaal/Ljå forlag

Nils Faarlund
Bautaen, nestoren, friluftsmannen Nils Faarlund kommer til «Fjell og ord». Få, om noen, har hatt en viktigere og tydeligere røst enn Faarlund i frontingen av den frie bevegelsen i fjellheimen. Siden oppstarten av Norsk Høgfjellsskole i Hemsedal i 1967 har Faarlund vært en premissleverandør av friluftsdyktighet i Norge. Nils Faarlund er en dekorert hedersmann med en viktig penn, og vi gleder oss til hans tanker om både fjell og ord.

 

 

Hans Olav BrennerHans Olav Brenner
Alice – ei kvinne i bevegelse. Hør Hans Olav Brenner og hans fortelling om Alice Fangen og de første årene på Finse. Den første vertinna på Finse hotell har satt dype spor etter seg. Det er disse sporene kulturpersonligheten Hans Olav Brenner trer dypere inn i på vei inn i materien om Alice. Brenner er kjent for mange fra ulike program på NRK, men stiller som Finsevenn og historieformidler på Fjell og ord.

 

 

Odveig KlyveOdveig Klyve
Hun er forfatter, gjendikter og filmskaper. Hun har blant annet skrevet ni diktsamlinger og åtte barnebøker. Dikt av Klyve er oversatt til en rekke språk. Klyve har ved framføringer av diktene sine samarbeidet med musikere og komponister med internasjonalt tilsnitt. Odveig Klyve har og hatt manus og regi på en rekke kortfilmer. Filmene hennes er vist på filmfestivaler i Europa, USA og India. I 2012 debuterte hun på Statens Kunstutstilling (Høstutstillingen), og på Les Rencontres Internationales, Paris med et videoverk. Klyve er opprinnelig fra Hardanger, men bor nå i Stavanger.

 

Bjørn GabrielsenBjørn Gabrielsen
En mann. En skog. Et år. Ingen plan.
I mai 2005 flyttet 24 00 mennesker inn til Oslo. En mann flyttet motsatt vei.
17. mai 2005 feirer Bjørn Gabrielsen uavhengigheten sin ved å flytte ut i skogen. Dette resulterer i en endret livstilstand, men også en bok: Veien ut. Veien ut handler om en spennende kamp for å overleve alene i skogen. Erfaringene fra skogen bli formidlet i ords form på Fjell og ord

 

Gudmund SkjeldalGudmund Skjeldal
Gudmund Skjeldal (født 1970) er utdannet idehistoriker og forfatter av i alt 9 bøker. BEVEGELSE har vært sentralt i karrieren hans, både som tema i forfatterskapet og som aktiv landslagsutøver i langrenn. Særlig er bøkene Nestbest (langrenn) og Wimbledon (tennis) viktige skråblikk på idretten. Skjeldal er nå aktuell med boka om historien om Bergens Tidende, som kommer høsten 2017.

 

 

Eirik Høyme RognEirik Høyme Rogn
Vel møtt «backstage» på oppstarten av den suksessfulle Vinjerock sammen med gründer Eirik Høyne Rogn. Hør om motivasjonen og det kulturelle bakteppet som bana vei for Norges største kombinerte frilufts- og musikkfestival. «Jeg innså nok først potensialet i det elementet da jeg satt med Dumdum Boys innerst i Koldedalen i strålende solskinn den 4. august 2006. Jeg var sant å si ingen fjellfant selv på den tiden, bare særs begeistret for det visuelle aspektet med fjellene som omgivelser. Kjærligheten til fjellene som lekeplass vokste frem underveis i prosessen.»

 

Anne-Mette VibeAnne-Mette Vibe
Anne Mette Vibe gav i 2016 ut boka om ”Tindestigerske og lærerinde” Therese Bertheau (1831 – 1936). Berthau var et ideal innen innovativ bevegelse og var den første kvinnelige bestiger av Store Skagastølstind og en pioner som fjellklatrer og fjellvandrer i Norge. Å lese om henne er en spennende reise i kultur- og kvinnehistorie. Det var ikke spøk å klatre med lange, subbende skjørt og med en liten hatt på hode. Vibe formidler sagen om Berthau i samtale med journalist og forfatter Sigri Sandberg.

 

Filmvisning:

Bergenstoget plyndret i natt«Bergenstoget plyndret i natt” 
Den klassiske stumfilmen ”Bergenstoget plyndret i natt” fra 1928 blir vist frem i sin helhet på Finse 30. sep kl. 21. Den kjente pianisten Jørgen Larsson kompletterer opplevelsen med å tonesette filmen. Romanen ”Bergenstoget plyndret i natt” ble publisert palmelørdag 1923 og er regnet som den første påskekrimmen i landet. Boka ble skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under fellespsevdonymet Jonatan Jerv. Den svært påkostede filmen fem år senere var en umiddelbar suksess og engasjerte flere av de mest kjente skuespillerne i Norge. Over 100.000 nordmenn strømte til kinoene i 1928.

 

Boklansering:

Treboka Sigri Sandberg

BEVEGELSE I NOE SOM STÅR HELT STILLE
Det finnes ti milliarder trær i dette landet. Men vet du hva de heter? Og tror du de står helt stille?
Sigri Sandberg har skrevet en bok om de vanligste norske trærne, og boka er så rykende fersk at den sannsynligvis fortsatt er varm når hun presenterer den på Finse lørdag kl. 10.45.

 

morgenyoga finse

Myk morgenyoga
Blir mye ord denne helgen, men nå kan du være med på det denne helgen egentlig handler om. Bevegelse. Rolig bevegelse. Nettopp kommet-ut-av-senga-bevegelse. En kort rolig yogatime med vekt på pust og små bevegelser for å åpne kroppen for en ny dag. Passer for alle, stive som støle, om du har vært med på yoga før eller ikke.

Kristin Glück-Teigland instruerer lørdag og søndag.
100,- per person pr dag.
Sted: Møteloftet lørdag og søndag kl. 8 – 9.
NB! Ta med egen matte. Påmelding i resepsjonen. Begrenset med plasser. Betaling via Vipps eller iZettle etter hver økt.

Miljøpris:
På festivalen vil også Finsefondet dele ut den årlige miljøprisen under middagen på lørdag.
Finsefondet er en uavhengig stiftelse etablert i 1988. Gjennom utdeling av årlige stipendier, ønsker fondet å stimulere arbeidet for vern av norskfjellnatur. Finsefondet vil påvirke utviklingen ved å fremme kunnskap og praktiske løsninger, gjerne ved konkrete og lokale tiltak. Mer info ligger her.

Priser 2017
3000,- pr person i dobbelt- eller flersengsrom (enkeltromstillegg 350,- pr natt).
Prisen inkluderer to overnattinger, alle måltid og inngang på arrangement. Fredag vil det serveres middagsbuffet, mens det på lørdag blir treretters middag for de voksne.
Barn fra 0 – 5 år går gratis, og barn fra 6 – 15 år koster 1500,- fra fredag til søndag.
For gjester som ikke bor på hotellet, koster det 1300,- inkludert middag fredag og lørdag, i tillegg til tilgang på arrangement.
Kontakt oss på epost for å bestille overnatting og / eller middag med festivalpass.