Expedition Finse


Expedition Finse er Norges første ekspedisjonsfestival og vi har som mål å skape et samlingssted for ekspedisjonsfolk. Festivalen skal være for alle som har vært på tur, for de som planlegger og dra på tur og for alle som er interessert i polar- og ekspedisjonshistorie. Vi ønsker alle velkommen til ny festival helgen 8.–10. februar 2019!

Expedition Finse ble åpnet av Jens Stoltenberg for første gang i 2011. Gjennom de ni første festivalene har vi hatt besøk av flinke og engasjerende eventyrere – Børge Ousland, Ragnar Kvam Jr, Stein P Aasheim, Randi Skaug, Petter Nyquist, Aleksander Gamme, Rune Gjeldnes, Himmeljegerne, Ronny Finsås og Leo Houlding – for å nevne noen. The Shackleton Award deles ut og vi har et polarhistorisk foredrag.

Bestilling av festivalpass og overnatting er i gang. Se mer informasjon her:

  • Full pakke enkeltrom kr. 4200,-
  • Full pakke dobbeltrom kr. 4060,-
  • Full pakke tremannsrom kr. 3900,-
  • Full pakke firemannsrom kr. 3830,-

Prisen inkluderer to overnattinger, to frokoster inkl. selvsmurt matpakke, to middager og alle foredrag (festivalpass).

Det blir mulighet til å overnatte i Yourway sin Camp Framheim. Enten i telt som de har satt opp, eller du kan ta med eget.

  • Full pakke Camp Framheim kr. 2300,-

Prisen inkluderer tilgang på camp, dusj på hotellet, to frokoster inkl. selvsmurt matpakke, to middager og alle foredrag.

  • Festivalpass Kr 750,-

 

Prisen inkluderer alle foredrag.

Kontakt oss på epost for bestilling og spørsmål.

 

 

 

 

 

 

 

Det blir uteaktiviteter lørdag og søndag i regi av Yourway, Åsnes og Helsport.

FOREDRAGSHOLDERE

Foredrag fredag kveld:Luca Roncoroni – “20 år med is og snø…” (Foredrag på engelsk)

Hvordan begynner en italiener å bygge Icehotel i Jukkasjärvi? Hvorfor bygger han kunstinstallasjoner på flere kontinenter? Hva er så spennende med is og snø? Svaret på alle disse spørsmål er kort; FINSE! I sitt foredrag skal Luca ta oss gjennom hans “livs- og kunstekspedisjon”, som han startet i 1999 under broen 478 m vest for hotellet. Både prosjektene og selve “ekspedisjonen” er flyktige, men minnene er sterke. Luca skal snakke om hans forhold til snø og is, til Finse og finsefolk.
Foto: Asaf Kliger

 

Foredrag fredag kveld: Mats Grimsæth – «Fra pøbel til proff»
Mats GrimsæthForedraget til Mats preges av hans sterke historie med et brennende engasjement for å få folk til å møte sine frykter og følge drømmen sin uavhengig av alder. De siste årene har Mats blitt en anerkjent fotograf og en erfaren skipper tross sin unge alder. I løpet av 3 år har han seilt 20 000 nautiske mil langs Norskekysten som er i distanse en gang rundt jorda. I 2017 ble han tidenes yngste ekspedisjonsleder rundt Spitsbergen, på et år krysset han Barentshavet 5 ganger og September 2018 seilte han Grønland-Norge i krevende forhold.

 

 

 

Foredrag lørdag: Jan Wangaard – «Maud Returns Home» (Foredrag på engelsk)
MaudJan Wangaard har de siste 7 år vært prosjektleder for å bringe Roald Amundsens gamle polarskute «Maud» tilbake til Vollen i Asker. Skuta ble slept fra Canada til Norge av skuta «Tandberg Polar» og ankom Vollen 18 august 2018. Jan Wangaard kommer til Expedition Finse for å fortelle historien sin om hvordan og hvorfor, med Maudekspedisjonen 1918-25 som bakteppe. Dette blir et foredrag i skjæringspunktet mellom kunst, kulturhistorie – og mye eventyr. Vi gleder oss!

 

Foredrag lørdag: Anders Bache – «Roald Amundsens siste dagbok»
Anders Bache
Helt siden Amundsen forlot sitt hjem på Svartskog sommeren 1928 og forsvant et sted i ishavet, har det ligget en skrivebordskalender på kontoret hans. I den rakk han å skrive 13 korte notiser før han forsvant. Sammen med annet nyoppdaget materiale fra hans hjem gir disse 13 korte kalendernotatene et unikt innblikk i Amundsens siste dramatiske dager, om livet han levde og livet han hadde planlagt å leve etter sommeren 1928.

 

 

Foredrag lørdag: Randi Skaug – «OddE skiturer»
Noen, det vil si enkelte og spesielt én, gjør de kuleste tingene uten å havne på Insta. Eventyreren Randi Skaug (59) har latt seg inspirere av sin helt Odd Eliassen (74), som du kanskje ikke aner hvem er, men som har klatret de høyeste fjellene, vært flere steder enn de aller fleste og gått på ski der ingen skulle tru at nokon kunne gå på ski. Og fortsatt gjør det. Men snakker ikke om det. Og akkurat det er det kuleste av alt. Der Odd har vært på ski, dit drar Randi. Det har ført til turer til Iran og Marokko. På ski. Med venner. Med ulv og arrestasjoner på kjøpet. Den neste OddE skituren går til Mongolia. Lærer australieren Joseph Rago (24) å gå på ski, får han også være med. Idéen om å gå på ski har utviklet seg til prosjektet An Odd Adventure som handler om inspirasjon, å lære nye kunnskaper og gjøre ting sammen. På tvers av grenser og generasjoner, forventninger og frykt.

The Shackleton award deles ut på lørdag under middagen

Formålet med Shackleton Award er å ære fremragende ekspedisjonsprestasjoner som inspirerer dagens oppdagelsesreisende til nye ekspedisjoner i ukjente territorier eller under ukjente forhold. Årets vinner blir annonsert under middagen.

Konsert med Trang Fødsel på lørdag

Trang Fødsel kommer til Finse for å få oss alle til å tenke at «Livet det er helt ålreit», og det er det! Det er duket for allsang og fest lørdag kveld, når Trang Fødsel inntar scenen under Expedition Finse 2019. Få band har bidratt med så mange norske hits som Trang Fødsel. Låter som «Kursiv», «Drømmedame», «Hippie» og «Fredag» er blitt allemannseie med melodier og vokalharmonier som sitter rett i øret. Trang Fødsel slo igjennom med et brak i 1997 med albumet «Hybel» som ga dem og storhitene «Kursiv», «Hippie» og «Livet det er helt ålreit», men også låter som «James Bond» og «Midt i trynet» fikk mye oppmerksomhet og radiospillinger. Trang Fødsel har klart kunststykket å ta den norske folkesjela på kornet og få band har bidratt med så mange norske hits som dem.

 

 

Johan Wildhagen – Filmvisning på søndag «Tracking the tracks of skiing to the Mountains of Altai (Foredrag på engelsk)

Johan tar naturfotografi ned til det helt essensielle. I selv de mest monotone landskap finner han levende farger, og på travle steder velger han å fange øyeblikk av stor ro.

I Nordvest-Kina står folk på ski på samme måten som Birkebeinerne gjorde her i Norge. Dette er måten kineserne har stått på ski på i tusenvis av år. Kinesiske forskere tror at det var her ski-historien startet. Nordmenn på sin side tror at Norge var skisportens vugge. Hvem startet ski-historien, og hvem kan med rettmessighet kalle seg skisportens opprinnelse?

UTEAKTIVITETER
Races & Claims
Lær mer om de virkelig banebrytende ekspedisjonene gjennom historien i Antarktis. Her kan du ta på deg Scott sitt sledeutstyr og prøve å «man-haule» en like tung slede som de trakk. Og du kan kjenne på det føles å trekke en pulk tilsvarende det Børge Ousland, Rune Gjeldnes, Mike Horn og andre slepte etter seg på sine krysninger av Antarktis.

Yourway Expedition Challenge

Yourway

Sett sammen et ekspedisjonsteam og dra ut i «det ukjente» hvor du må løse ulike utfordringer på veien. Dette er en digital ekspedisjonskonkurranse hvor du vil bli utfordret på ferdigheter, kunnskap, kreativitet og ikke minst lagånd. Laget laster ned en App før start hvor man får nødvendig informasjon, oppgaver og ledetråder. Det er ingen tidtaking og oppgavene kan løses når man vil, men målet er selvfølgelig å samle flest mulig poeng!
Innsats og prestasjoner vil bli premiert – i tillegg kommer en enorm ære, berømmelse og ikke minst annerkjennelse fra de andre deltakerne på Expedition Finse.

 

Ekspedisjons-Intro

Det er ikke uten grunn at mang en polfarer og eventyrer har lagt sine treningsturer til Finse. Bli med og lær av noen av Norges mest erfarne ekspedisjonsguider. Vi spenner på oss pulken og legger ut på en kort skitur. Underveis stopper vi og snakker om ulike temaer som er viktig på tur i vinterfjellet – og på ekspedisjon. Du får en kort innføring i hvordan du forbereder deg til lange ekspedisjoner, stormsikrer teltet, bruk av brenner, pakking av pulk, orientering i terreng, sikkerhetsrutiner, samt tips og triks som øker komfortfaktoren på vinterfjellet eller i polarområder over flere døgn. Du vil få ny kunnskap og erfaring til egne turer og ekspedisjoner.

Kurset blir holdt av noen av Norges mest erfarne ekspedisjonsguider som har solid ekspedisjonserfaring. Varigheten er ca 1 time. Hvis du ikke har egne ski med til Finse, kan du både låne og leie ski på festivalen.

 

Expedition Base Camp

Acapulka, Helsport, Åsnes og Alfa kommer alle til å være til stede på Expedition Finse. I Base Campen kan du spørre om alt du måtte lure på, lære om riktig bruk og vedlikehold og ikke minst teste ut ulike modeller før du går til anskaffelse av det du måtte trenge.

 

 

Pulkløp med Acapulca

Pulkløpet er en tradisjon på Expedition Finse. Konkurransen innebærer å løpe ca 2 km på ski, med en 40 kilos pulk på slep! Her blir det høy temperatur, stor stemning, varm drikke og solide premier Beste kvinne og beste mann blir premiert. I tillegg får alle som deltar mulighet til å bli med i loddtrekningen av en Acapulka pulk! Pulkspesialisten Acapulka stiller med pulk, drag og sele.

 

 

Framheim Chill out zone

Velkommen til Framheim! Her blir det god stemning, bål og kaffe. Her kan du bli kjent med likesinnede, slå av en prat med en som har mer eller mindre erfaring enn deg selv, diskutere hvilken sovepose du mener fungerer best på tur, puste ut etter pulkløpet, eller rett og slett nyte matpakke og en god kopp bålkaffe 🙂