Expedition Finse


Expedition Finse er Norges første ekspedisjonsfestival og vi har som mål å skape et samlingssted for ekspedisjonsfolk. Festivalen skal være for alle som har vært på tur, for de som planlegger og dra på tur og for alle som er interessert i polar- og ekspedisjonshistorie. Vi ønsker alle velkommen til ny festival helgen 9.–11. februar 2018!

Expedition Finse ble åpnet av Jens Stoltenberg for første gang i 2011. Gjennom de fem første festivalene har vi hatt besøk av flinke og engasjerende eventyrere – Børge Ousland, Ragnar Kvam Jr, Stein P Aasheim, Randi Skaug, Petter Nyquist, Aleksander Gamme, Rune Gjeldnes, Himmeljegerne, Ronny Finsås og Leo Houlding – for å nevne noen. The Shackleton Award deles ut og vi har et polarhistorisk foredrag.

Bestilling av festivalpass og overnatting er i gang. Vi har for øyeblikket 3 ledige rom. Se mer informasjon her:
-FULLBOOKET: Full pakke enkeltrom kr. 4200,- inkludert to overnattinger, to frokoster inkl. selvsmurt matpakke, to middager (buffet fredag, treretters middag lørdag) og alle foredrag.
-Full pakke dobbelt / flersengsrom kr. 3400,- inkludert to overnattinger, to frokoster inkl. selvsmurt matpakke, to middager og alle foredrag.
Yourway sin Camp Framheim kr. 1800,- inkludert tilgang på camp, dusj på hotellet, to frokoster inkl. selvsmurt matpakke, to middager (buffet fredag, treretters middag lørdag) og alle foredrag.
-Festivalpass Kr 950,- Prisen inkluderer alle foredrag.

Kontakt oss på epost for bestilling og spørsmål.

Se oversikt over foredragsholderne og alle andre ute- og inne aktiviteter nederst på nettsiden.

PROGRAM

FredagSpisesalenJøkulsalenFramheimResepsjonenPeisestuenCamp Framheim/Finsevann
13.00 – 16.00Hundekjøring
19.00 – 21.00Buffet
21.30Åpning av festivalen
21.45Foredrag: Henriette Bjørge

LørdagSpisesalenJøkulsalenFramheimResepsjonenPeisestuenCamp Framheim/Finsevann
08.00 – 10.00Frokost
10.00 – 12.00 & 13.00 - 15.00Hundekjøring
11.00 – 12.00Foredrag: James Baxter
12.00 – 15.00"Expedition Zone" Framheim
12.00 – 16.00Pulkløp med Acapulka
12.30 & 13.30Skitur med en eventyrer
15.00 – 16.00Foredrag: Anders Bache
16.30 – 17.30Foredrag: Espen Bergersen
18.00 – 19.00Debatt: Kjell-Harald Myrseth, Lars Ebbesen m.fl.
20.00Apéritif
20.30Åpner restaurant
21.00Treretters middag
21.30Shackleton Award
23.00Konsert: Grove Horn

SøndagSpisesalenJøkulsalenFramheimResepsjonenPeisestuenCamp Framheim/Finsevann
08.00 – 11.00FrokostHundekjøring
11.00 – 12.00Foredrag: Astrid Furholt

FOREDRAG

James Baxter:  Opp med ski og ned med Kajakk. Norge på langs 2 ganger i et jafs. / Up with ski and down with kayak. Norway lengthwise twice in one go. (English presentation)

James BaxterJames Baxter har en langvarig tilknytning til friluftsliv i Skandinavia. Hans første skitur tur var faktisk fra Jotunheimen til Finse i 1982. Han besøkte ofte Norge for å klatre alle 2000 meter høye fjell i Skandinavia, som resulterte i boken Hurrungane. Senere skrev han Norway: The Outdoor Paradise. Denne boken var basert på reisen fra Lindesnes til Nordkinn med ski og Grense Jakobselv til Oslo med kajakk. Denne erfaringen får vi høre mer om når han kommer for å fortelle mer om denne reisen på festivalen!

Om foredraget: Dette er historien om James Baxters 2700 kilometer lange skitur fra sør til nord i Norge, etterfulgt av hans 3100 kilometer lange kajakktur ned hele Norges kyst. Denne 8 måneder lange reisen tok ham gjennom Europas mest uberørte natur, den uberørte, snødekte ryggen av Skandinaviske fjellkjeder, den arktiske taigaens skog og tundra, de travle havfuglkoloniene i Barentshavet, det skremmende arktiske hav og de praktfulle fjordene langs Atlanterhavskysten var bare noen av underverkene han møtte på veien.

Henriette Bjørge: Operasjon skiglede / The Afghan Ski Challenge (English presentation)

Henriette Bjørge

Henriette er oppvokst på Ellingsøy utenfor Ålesund og utdannet innen internasjonale studier og business. For tiden jobber hun i Islamabad, Pakistan med innovasjon og kommunikasjon for FNs kvinneorganisasjon, UN Women. Hun har vært involvert i skiprosjekt for ungdom i Afghanistan siden 2013, og er stor tilhenger av å bruke sport som verktøy for å fremme fred og utvikling.

Om foredraget: Siden 2011 har den eneste skiskolen i Afghanistan, The Bamiyan Ski Club, og den årlige skikonkurransen ‘The Afghan Ski Challenge’ trukket utenlandske turister og skapt etterlengtet glede i en ellers tøff hverdag for ungdommene i Bamiyan-provinsen. Se hvordan noe så enkelt som skiglede kan være med på å endre et helt samfunn til det bedre, og skape fremtidshåp for barn og unge i et krigsherjet land.

Espen Bergersen: 8 år med kvaleventyr (Norwegian presentation)

Espen BergersenSom liten guttunge kunne han sitte i timesvis med kikkerten og se ut over det store våtmarksområdet nedenfor sitt barndomshjem på Andøya. Det var fuglene han var opptatt av, og med fugleinteressen kom også et behov for å dokumentere det han så. Som 12-åring fikk han låne sin fars speilreflekskamera og da var det gjort. Siden den gang har hans interesse for naturfotografi blitt større og større. Naturinteressen førte han til en Mastergrad i Biologi ved universitetet i Tromsø. I dag jobber han som ingeniør i oljenæringen offshore og driver i tillegg Bergersen Naturgalleri.

Om foredraget: Julen 2010 inntok store mengder knølhval og andre hvalarter fjordene utenfor Andøya i Vesterålen. En endring i sildas overvintringsområde hadde lokket hvalene dit, og det var duket for et etegilde av dimensjoner. 8 vintre har gått siden han så de første hvalene, og siden den gang har han fulgt utviklingen tett. Han har fotografert og filmet både langs land, til havs og fra luften. Det har blitt mange fantastiske opplevelser med hvalene. Han gleder seg til å komme til Expedition Finse for å fortelle om det nordnorske hvaleventyret.

Anders Bache: Polar overvintring / Polar Overwintering (English presentation)

Anders BachePolarhistorikeren og den engasjerende foredragsholderen Anders Bache tar igjen turen tilbake til festivalen. Det blir et dypdykk i overvintringer i polarhistorien, og denne gangen blir foredraget spekket med ekte «polarkrim»! Lørdag ettermiddag før mørket legger seg på Finse, er det klart for foredrag i Framheim!

Anders er arkeolog og har svært stor kunnskap om polarhistorie. Han jobber til daglig i Yourway. Med jevne mellomrom tar turen til Finse for å inspirere besøkende og bedrifter på Finse med ulike polarhistoriske foredrag.

Om foredraget: Hvordan er det egentlig å tilbringe vinteren i kulden og mørket? Hva kan gå galt, og hvor galt kan det egentlig gå? Dette er historien om den mørkeste tiden for en polarekspedisjon, om de ukene og månedene der mørket er konstant og kulden er dominerende. Noen mestrer det, andre går det fryktelig galt med.

Astrid Furholt

Astrid Furholt Hun har jobbet 4 år med sin store drøm, som var en lang tur i Antarktis og til Sydpolen i Amundsens rute. Hun er utdannet kreftsykepleier, og det var en døende pasient som sa til henne for 10 år siden at hun måtte følge drømmene sine, og huske å «leve mens hun var i live». Dette var starten på en endring i hennes liv, som har ført henne på en rekke ekspedisjoner, over Grønlandsisen, Patagoniaisen og Spitsbergen på langs. De har alle vært deler av en plan om en gang å bli bra nok til å klare en store og krevende tur i Antarktis. At det ble den vanskeligste ruten av alle kan hun takke en utfordring fra Børge Ousland for. Han ba henne prøve seg på; Ruten til Amundsen til Sydpolen, ingen kvinner hadde enda klart å gå hele ruten. Nå har hun vært borte i over 3 måneder og kom hjem for en uke siden etter å ha nådd Sydpolen 17. januar 2018.

Om foredraget: Hør Astrid fortelle fra den 66 dager lange ekspedisjonen. Om stormene som kom i starten på turen og gjorde at hun måtte ta den kjipeste avgjørelsen på hele turen bare 15 dager inn i ekspedisjonen. Se spennende bilder fra Bettytoppen og Amundsens varde. Kanna han satte ned der for 106 år siden er fortsatt der. Bli med opp Axel Heibergbreen med de vanvittige store og ruvende fjellene som er oppkalt etter Amundsens sponsorer og bidragsytere, noe mer storslått sted finner du ikke. Hør om utfordringer underveis, og om hvor viktig detalj planleggingen er for å klare å gjennomføre på en god måte. Astrid har blant annet bare gått ned 5 kg på turen, og det er ingen tilfeldighet. Astrid deler gjerne sine erfaringer med deg, og vil gjøre det gjennom en dialog med sin mentor og rådgiver Lars Ebbesen.

Kjell-Harald Myrseth

Kjell-Harald MyrsethKjell-Harald Myrseth fra Øverbygd i Troms, er eventyrer, skribent, hundekjører og siste års student på Arctic Adventure Tourism, bachelor i Alta. Han har sin erfaring fra turer og ekspedisjoner i Skandinavia og Svalbard, der polarhunder, jakt, fiske og fangst oftest står i hovedfokus. I tillegg er han aktuell med sitt nyetablerte «adventure tourism company» Trapper’s Farm AS, som starter sin virksomhet fra og med sommeren 2018.

Om foredraget: 15. Desember la han og kompisen Lasse W. Kornmo ut på en 500km lang ekspedisjon fra Narvik til Alta under turkonseptet «Fra pub til pub gjennom villmarka». Turen som nå skal bli film, ble en mer utfordrende tur enn de hadde forestilt seg. Halvveis til målet måtte Lasse kaste inn håndkleet etter at han pådro seg en frostskade, og 14. januar på Finnmarksvidda, fattigslige en dagsreise unna Alta, ble Kjell-Harald overasket av en snøstorm med vind opp i orkan styrke. Det ble en kamp om liv og død, men etter 42 timers og en storstilt redningsaksjon ble han funnet nedføket bak pulk og hunder. Det etter å ha bygd 5 snøhuler som alle ble slipt ned til bakken av den sterke vinden.Kjell-Haralds seanse blir todelt, først forteller han om turen og så vil han sammen med lars Ebbesen åpne en dialog med publikum om sikkerhets aspekter – for dette kunn eha skjedd oss alle sammen.

Lars Ebbesen

Lars EbbesenLars er kalt Norske Ekspedisjoners Store Mor fordi han er en mester i å bekymre seg og har hatt en eller annen finger med i de fleste store norske ekspedisjoner de siste 25 årene. Han har ‘ekspedert litt’ på alle klodens 8 kontinenter (joda – Polhavet er et kontinent i vår verden :-), var med å starte Hvitserk i sin tid, men driver nå Ousland expeditions sammen med Børge Ousland og Bengt Rotmo.

Han vil  åpne Finse Expedition 2018 – samt at han vil dukke opp i forbindelse med foredragene til Kjell-Harald Myrseth på lørdag og Astrid Furholt på søndag.

 

KONSERT

Grove Horn

Bildecredit: Rodrigo Cortez

Bildecredit: Rodrigo Cortez

Lørdag kveld vil Grove Horn med Trygve Ramnefjell (Vokal, fløyter m.m), Christian Bjølseth (Gitar, banjo, vokal) og Anders Olsson (Kontrabass, vokal) skape god stemning i resepsjonen med sine visesanger. Gled dere til å høre sanger og tekster med historiske sus!

Grove horn er en norsk-svensk visegruppe som spiller viser i tradisjon etter havets og landeveiens rastløse sjeler. Sjangeren kaller de selv for Rallarpop, og i denne sekken kan man finne alt fra sjømannsviser, rallarviser, lofferviser, til gamle ballader med mere! Kravet til gruppas materiale er at arbeidskarene på brakka sjøl kunne ha sunget disse visene.

 

 

 

PRIS

The Shackleton Award

Sir Ernest Shackleton (1874-1922) er en av de store polaroppdagere. Hans ekspedisjoner og lederskapskvaliteter har inspirert generasjoner, og fortsetter å gjøre det i dag. The Shackleton Award er tildelt til minne om denne fantastiske mannen.

Formålet med The Shackleton Award er å hedre fremragende ekspedisjonsprestasjoner og inspirere dagens oppdagere til nye ekspedisjoner i ukjente territorier. Prisen vil bli tildelt årlig til en ekspedisjon funnet å være «ekte, ikke-motorisert og innenfor polare områder eller forhold».

Shackleton-prisen tildeles årlig på Expedition Finse på Finse. Prisen deles ut lørdag kveld under festivalen.

SNØKUNST

Luca Roncoroni

Luca RoncoroniDere som har vært på Finse under Expedition Finse tidligere, kjenner til Luca Roncoroni og de fantastiske snøskulpturene hans. Han kommer tilbake også i år, og det setter vi sånn pris på! I år skal han som vanlig lage skulptur utenfor inngangen til hotellet. Luca er arkitekt og designer fra Italia. Luca laget sin første snøskulptur på Finse i 1999, og siden har han jobbet verden rundt med is- og snøarkitektur og installasjoner. Vi gleder oss til å få han på besøk for sjette gang under Expedition Finse! Han starter selve utformingen fredag kveld, på fremsiden av hotellet, så følg med!

 

 

UTEAKTIVITETER

Opplev hundekjøring i fantastiske naturomgivelser på Finse!

Dog sleddingHundekjøring og teltliv har lange tradisjoner i polarhistorien. Under Expedition Finse vil dere få mulighet til å oppleve følelsen polarheltene hadde da de dro ut i det ukjente med fullt hundespann. Ved Camp Framheim kan du prøve deg på hundekjøring, både fredag, lørdag og søndag. Du kan få informasjon om ledige tidspunkt samt melde deg på i resepsjonen på Finse 1222. Det koster 250,- pr person pr tur. Betaling skjer primært via VIPPS til hundekjørerne (alternativt ved direkte betaling i resepsjonen hvor du får en kvittering som leveres hundekjørerne).

Litt om hundekjørerne:
Lars Kristian Gunter driver Kennel Nairebis i Østfold sammen med sin kone Camilla og deres to barn. Der driver de med Siberian Husky, og de konkurrerer aktivt. De gjør også oppdrag for reiselivet, i tillegg til at gjør aktiviteter i samarbeid med skoler og barnehager. Per Tore Hove driver Fjeldfolk sammen med Sandra. Sammen med deres døtre bor de på et småbruk i Sogn og Fjordane, hvor de driver med Siberian Husky, og andre dyr. De driver også med breføring og fjellklatring. Dette er så hyggelige folk, med så god kunnskap og fine hunder, og vi anbefaler dere alle å ta en tur ned til Camp Framheim for å hilse på!

Pulkløp med Acapulka

logo acapulkaVi fortsetter suksessen fra ifjor. Også i år blir det pulkløp arrangert av pulkspesialisten Acapulka under Expedition Finse!

Løypa er cirka 2 kilometer og deltagerne i konkurransen løper på ski med pulk på slep (pulken vil veie cirka 40 kilo). Beste kvinne og beste mann får hver sin ACAPULKA VIDDA Randonnee Selesekk fra Acapulka. Acapulkaløpet går lørdag mellom kl. 12 og 16, og det vil være mulig å plukke ledige starttider. Kom innom resepsjonen på hotellet, der vil listene ligge klar til påmelding fra fredag ettermiddag.

Det blir loddtrekning blant alle deltagere og vinneren vil få sin egen ACAPULKA pulk.

Skitur med en eventyrer

Christian StyveAK Glück-TeiglandKl. 12.30:  Tur med polfareren Christian Styve. Christian jobber til daglig i Yourway og lever av å ta med andre ut på opplevelsene ha selv elsker. Christian er en ekte Vossing, født med ski på beina og har vært ekspedisjonsleder for over 20 ekspedisjoner i sitt voksne liv. Han har krysset Grønland seks ganger, krysset Baffin Island, og har ledet titalls ekspedisjoner til Elbrus, Aconcagua og Kilimanjaro. Han har noen herlige ekspedisjonshistorier på lur og du kan få svar på det meste du måtte lure på om det å lang skitur. Christian ser frem til en rolig rusletur mot Jøkulen, siden han nettopp har gått 800 km til Sydpolen.

Kl. 13.30: Tur med en fjellfareren AK Glück-Teigland. Han er ifra Øystese,  driver Hardanger Åtgaum og er en hyppig gjest på Finse. Han har med mange historier på lur om Hardangervidda og vinterfriluftslivets gleder og utfordringer.

Oppmøte for begge turene: Utenfor hytta Framheim. Ta med fjellski, feller, nok klær og godt humør 🙂
Tid: 1 – 1 1/2 time. Turene går i prate-tempo 😉

Expedition Zone – Framheim
I år legger vi opp til «Expedition Zone» uten for Framheim hvor man kan prate med ulike folk som har solid erfaring fra lange turer.
Det er fritt frem å spørre og prøve seg på alle aspekter av det å være på ekspedisjon. Dette blir gjennomført i mindre grupper eller en-til-en – og avhengig av hva man ønsker å lære mer om. Med andre ord så legges dette opp som en rekke mindre demoer/småkurs/samtaler avhengig av hva du ønsker å lære mer om 🙂

Det blir god stemning, bål og kaffe.

Temaer som vi tipper folk er interessert i er:
• Førstehjelp
• Pulk og ski
• Telt
• Primus / fyring i telt
• Utstyr: klær, sovepose, etc.
• Foto – hvordan ta gode bilder.
• Navigasjon / orientering
• På tur med hund.
• På tur med barn.