Skiseiling


Skiseil gir deg muligheten til ”fly” over vidstrakte sletter med vinden som drivkraft. Med Finse 1222 som vert for ditt opphold har du villmarken rett utenfor døren. Grunnet stedets ekstreme kvaliteter har Finse de perfekte forholdene for skiseiling og har i dag et stort miljø for dette. Jevn vind og store flater å bevege seg på gjør Finsevann til det optimale stedet for din første ekspedisjon med skiseil. Skiseil er best kjent som et fremkomstmiddel på lange turer, men er i dag en fin familieaktivitet og ofte etterspurt som aktivitet for bedriftssammenheng. Både nasjonale og internasjonale ekspedisjonslag bruker Finse som treningsbase for sine ekspedisjoner eks. Grønland, hvor gjerne kite eller skiseil er en del av turens hensikt.

Om skiseiling

Aktiviteten kombinerer naturlig vindkraft og skienes fremkomstmuligheter på snø. Teknikken rundt skiseiling er overraskende enkel. Med basiskunnskaper på ski, er det lett og lære. Selve seilet er festet i en sele. Linene på et skiseil er betraktelig kortere enn på en kite, noe som gjør det enkelt å manøvrere og lett å lære seg. Når du blir litt erfaren kan du hoppe både høyt og langt.

Skiseil 1222 er aktivitetsbutikken på Finse og tilbyr kursing i skiseiling, utleie av skiseil og skiutstyr. På Finse er hovedsesongen fra januar til mars. Vi tilbyr helgekurs på noen utvalgte helger i løpet av vinteren. I tillegg er det mulig å bestille kurs på ukedager. Det er anbefalt å bestille kurs på ukedager i god tid, da vi ikke kan garantere gjennomføring av kurs kan skje samme dag som bestilling.

Se oversikt over kurshelger:
5. – 7. januar 2018
12. – 14. januar 2018 – Få ledige plasser
2. – 4. februar 2018 – Fult
23. – 25. februar 2018
16. – 18. mars 2018 – Fult
27. mars (dagskurs i påsken)
6. – 8. april 2018
13. – 15. april 2018 – Fult

Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å prøve skiseiling eller om du har spørsmål.

Slik kan vi legge opp et vårt skiseilkurs (to dagers):

Dag 1
Møte med instruktør i resepsjon
Hente ut ski dersom du skal leie
Dag 2
Teorikurs starter
Oppstart på Finsevann
Matpakkelunsj
Kurset fortsetter på Finsevann
Dag 3
Seiling på Finsevann eller på tur i områdene rundt Finse
Avreise de som skal ta formiddagstogene
Matpakkelunsj for de som blir til ettermiddagstogene
Skiseilkurs fortsetter

Slik legger vi opp vårt skiseilkurs (dagskurs):
Dag 1
Møte med instruktør i skibutikken
Hente ut ski dersom du skal leie
Teorikurs starter
Oppstart på Finsvann
Matpakkelunsj
Kursen fortsetter på Finsevann

Priser 2018
Dagskurs uten/med randopakke: kr. 1090,- / 1490,- (Gjelder 5 personer eller flere)
Dagskurs uten/med randopakke: kr. 1490,- / 1890,- (Gjelder 3 til 4 personer)
Todagers uten/med randopakke: kr. 1690,- / 2290,- (Gjelder 5 personer eller flere)
Todagers uten/med randopakke: kr. 2290,- / 2890,- (Gjelder 3 til 4 personer)
Prisene over inkluderer ikke overnatting.
Vi må ha et minimum av 3 deltakere for å holde kurs.

Dersom det ikke lar seg gjøre å gjennomføre kurset på grunn av vær og vind, står kursbestiller ansvarlig for 25% av avtalt pris på kurset.

Send oss en mail for bestilling av overnatting og skiseilkurs.

Se oversikten over helgekurs her.

Klær og utstyr

Til et skiseilkurs anbefaler vi deg å ha med varme klær med vann- og vindtett lag ytterst. Forhåpentligvis vil det være en del vind og da kan det være godt å dekke til ansiktet, gjerne med en balaklava evnt. varmt skjerf . Tar du med egne ski, vi anbefaler alpinski eventuelt telemark. Ønsker du å leie ski til kurset, kan du kontakt oss i forkant om dette. Fjellski og langrennski har for myke bindinger og kan bli ødelagt. Vi hjelper deg naturligvis med å finne de riktige seilene for dagens vær og vindstyrke.

Ingen aldersgrense
Det er relativt enkelt å lære seg å skiseile, men det krever god styrke i både armer og bein og basiskunnskaper på ski. Er du i tvil om dine barn er gamle nok eller vil beherske det, kan du kontakte oss og be om å få snakke med kursleder. For voksne mennesker vil det å lære seg å skiseile være relativt enkelt, men det krever basiskunnskap i alpint, når vinden vil det kan det gå veldig fort. Skiseiling er generelt en svært familievennlig aktivitet fordi det er lett å lære og man kommer raskt i gang uten omfattende opplæring.

Utleie av ski
I østenden av perrongen på Finse stasjon ligger aktivitetsbutikken Skiseil 1222. Her tilbyr vi kursing i skiseiling og utleie av skiutstyr.

Kurs for grupper/bedrifter
Er dere en gruppe, kan vi sette opp egne kurs både hverdager og helger fra januar til mars. Er dere en bedrift som ønsker å skiseile som et avbrekk i faglig program, arrangerer vi dette som halvdags eller en heldagsaktivitet.

Skiseilets historie
26. mars 1910 refererte en artikkel i Trondhjems Adresseavis til «den nye sport skiseiling», men allerede i 1888 krysset Fridtjof Nansen krysset Grønland på ski og satte et slags seil på sledene sine. Skipioneren Karl Roll reise over Hardangervidda med ski og seil på begynnelsen av 1900-tallet og da Børge Ousland krysset Antarktis med ski i 1997, hadde han med skiseilet. Siden den gang har skiseilet utviklet seg mye, selv om det den dag i dag er en populære fremkomstmiddel ved krysninger på Grønland og andre ekspedisjoner. Hotellet startet allerede høsten 97/vinteren 98 å tilby skiseilkurs og i løpet av denne tiden har skiseiling blitt en «Finse-ting» og en populær sport blant store og små.