Skiseiling


Skiseil gir deg muligheten til ”fly” over vidstrakte sletter med vinden som drivkraft. Med Finse 1222 som vert for ditt opphold har du villmarken rett utenfor døren. Grunnet stedets ekstreme kvaliteter har Finse de perfekte forholdene for skiseiling og har i dag et stort miljø for dette. Jevn vind og store flater å bevege seg på gjør Finsevann til det optimale stedet for din første ekspedisjon med skiseil. Skiseil er best kjent som et fremkomstmiddel på lange turer, men er i dag en fin familieaktivitet og ofte etterspurt som aktivitet for bedriftssammenheng. Både nasjonale og internasjonale ekspedisjonslag bruker Finse som treningsbase for sine ekspedisjoner eks. Grønland, hvor gjerne kite eller skiseil er en del av turens hensikt.

Om skiseiling

Aktiviteten kombinerer naturlig vindkraft og skienes fremkomstmuligheter på snø. Teknikken rundt skiseiling er overraskende enkel. Med basiskunnskaper på ski, er det lett og lære. Selve seilet er festet i en sele. Linene på et skiseil er betraktelig kortere enn på en kite, noe som gjør det enkelt å manøvrere og lett å lære seg. Når du blir litt erfaren kan du hoppe både høyt og langt.

Selskapet Skikite tilbyr kursing i skiseiling, mens Skiseil 1222, aktivitetsbutikken på Finse, tilbyr skiutstyr til skiseilingen. På Finse er hovedsesongen fra januar til mars. Vinteren 2019 arrangerer vi sammen med Skikite flere skiseilkurs i helgene på Finse. Enkelte ukedager på vinteren kan Skikite også arrangere kurs for større grupper eller bedrifter på forespørsel. Det er anbefalt å bestille kurs på ukedager i god tid, da vi ikke kan garantere gjennomføring av kurs kan skje samme dag som bestilling.

Send oss en mail for bestilling av overnatting, skiseilkurs og hvis du har andre spørsmål om skiseiling.

Se oversikt over kurshelger i 2019:
4. – 6. januar
11. – 13. januar
18. – 20. januar
1. – 3. februar
22. – 24. februar
1. – 3. mars
29. – 31. mars
3. – 5. mai

Program for helgen

Fredag
– Deltagerne kommer til Finse med tog fra øst eller vest.
– Oppstart kl. 20.00.
– Gjennomgang av helgen
– Seileteori
– Gjennomgang av basisutstyr
– Sikkerhetsteori
– 21.00 Treretters middag

Lørdag
– 08.00 – 10.00 Frokost på hotellet (Husk å lage selvsmurt matpakke)
– Oppstart kl. 09.00
– Inn og -utpakking av skiseil på Finsevann
– Sikkerhet under flyging
– Kontroll av skiseilet i luften uten ski.
– Sikkerhetsprosedyrer, manøvrering, lette og lande skiseilet.
– Ski på bena. Ut å seile 😊
– Lunsj
– Individuell oppfølging utover dagen. Normalt avslutter vi rundt klokken 16:00. Dersom lys og ivrige deltagerne ønsker det, holder vi på lenger.
– Dagens brief samt gjennomgang av morgendagens økt før middag.
– 19.00 Treretters middag

Søndag
– 08.00 – 10.00 Frokost på hotellet (Husk å lage selvsmurt matpakke)
– Oppstart kl. 09.00.
– Vi fortsetter med lørdagens opplevelser vi legger vekt på kryssing mot/med vinden i sterk/svak vind, og individuell oppfølging.
– Lunsj og siste fellessamling, med en evaluering og info om utstyr, rabattavtaler og veien videre.
– Kurset avslutter slik at deltagerne kan nå tog fra ca. 15..30

Priser 2019
Pris: kr 5990,- pr person i dobbelt- eller flersengsrom
Pakken inkluderer:
– Skiseilkurs med Skikite
– Overnatting fredag til søndag
– Treretters middag fredag og lørdag, frokost og nistepakke lørdag og søndag
– Gratis kaffe og te under hele helgen
– Fri tilgang til badstu med snøbad

Vi må ha et minimum av 4 deltakere for å holde kurs.

Dersom det ikke lar seg gjøre å gjennomføre kurset på grunn av vær og vind, står kursbestiller ansvarlig for 25% av avtalt pris på kurset.

Send oss en mail for bestilling av overnatting og skiseilkurs.

Klær og utstyr
Til et skiseilkurs anbefaler vi deg å ha med varme klær med vann- og vindtett lag ytterst. Forhåpentligvis vil det være en del vind og da kan det være godt å dekke til ansiktet, gjerne med en balaklava evnt. varmt skjerf . Tar du med egne ski, vi anbefaler alpinski eventuelt telemark. Ønsker du å leie ski til kurset, kan du kontakt oss i forkant om dette. Fjellski og langrennski har for myke bindinger og kan bli ødelagt. Vi hjelper deg naturligvis med å finne de riktige seilene for dagens vær og vindstyrke.

Ingen aldersgrense
Det er relativt enkelt å lære seg å skiseile, men det krever god styrke i både armer og bein og basiskunnskaper på ski. Er du i tvil om dine barn er gamle nok eller vil beherske det, kan du kontakte oss og be om å få snakke med kursleder. For voksne mennesker vil det å lære seg å skiseile være relativt enkelt, men det krever basiskunnskap i alpint, når vinden vil det kan det gå veldig fort. Skiseiling er generelt en svært familievennlig aktivitet fordi det er lett å lære og man kommer raskt i gang uten omfattende opplæring.

Utleie av ski
I østenden av perrongen på Finse stasjon ligger aktivitetsbutikken Skiseil 1222. Her tilbyr vi utleie av skiutstyr.

Kurs for grupper/bedrifter
Er dere en gruppe, kan vi sette opp egne kurs både hverdager og helger fra januar til mars. Er dere en bedrift som ønsker å skiseile som et avbrekk i faglig program, arrangerer vi dette som halvdags eller en heldagsaktivitet.

Skiseilets historie
26. mars 1910 refererte en artikkel i Trondhjems Adresseavis til «den nye sport skiseiling», men allerede i 1888 krysset Fridtjof Nansen krysset Grønland på ski og satte et slags seil på sledene sine. Skipioneren Karl Roll reise over Hardangervidda med ski og seil på begynnelsen av 1900-tallet og da Børge Ousland krysset Antarktis med ski i 1997, hadde han med skiseilet. Siden den gang har skiseilet utviklet seg mye, selv om det den dag i dag er en populære fremkomstmiddel ved krysninger på Grønland og andre ekspedisjoner. Hotellet startet allerede høsten 97/vinteren 98 å tilby skiseilkurs og i løpet av denne tiden har skiseiling blitt en «Finse-ting» og en populær sport blant store og små.