Dagsturer på vinteren


I terrenget rundt Finse finner du alt fra overveldende fjellmassiver og gnistrende isbreer til besnærende utsiktspunkter og bedagelig høydedrag. Finse er kjent for gode snøforhold, lang skisesong og mange turalternativer i et område omgitt av Hallingskarvet, Hardangerjøkulen og Finsenut.

Den 15 km lange Klemsburunden er en av de mest populære vinterturene på Finse. Klemsbu ligger 1600 moh, og i januar kvistes strekningen fra Finse til Klemsbu. Dette er en fin dagsutflukt fra hotellet med en stigning på ca. 400 meter. Fra begynnelsen av februar finnes det to kvistede løyper fra Finse til Klemsbu, en vestvendt og en østvendt. Nesten hver helg på vinteren er hytta Klembu åpen og nystekte vafler, sjokolade, varm og kald drikke står på menyen. På oppslagstavlen på hotellet kan du lese mer om åpningstidene den aktuelle helgen.

DNT er ansvarlig for mesteparten av kvistingen på Finse eks. fra Finse til Krækkja og Finse til Geiteryggshytta samt Appelsinhytta, Jøkulhytta og Jøkulrunden. Se mer informasjon her om forventet tidspunkt for kvisting her.

Ønsker du å ta med en guide til eks. din topptur eller områder som ikke er kvistet, kan vi på Finse 1222 bistå med kunnskapsrike og lokalkjente guider. Pris på forespørsel.

Vi anbefaler å bruke kart og kompass (og eventuelt GPS) når man legger ut på tur fra Finse ettersom været kan forandre seg fort. Kart og noe turutstyr kan kjøpes i resepsjonen på vårt hotell Finse 1222.

Vi har laget en oversikt under over dagsturer fra Finse med noen enkle beskrivelser nederst på siden. Alle turene er kvistet, men tidspunktet for når kvisting er på plass i løpet av vinteren varierer.

Turbeskrivelser og kart for turene KLEMBU, KLEMSBURUNDEN, APPELSINHYTTA, JØKULHYTTA og JØKULRUNDEN ligger også tilgjengelig i appen outtt. Appen kan lastes ned via App Store og Google Play.

Dagsturer fra Finse

KLEMSBU, 1600 moh
Tid:  3-4 timer (Finse – Klemsbu – Finse)
Lengde: 6 km hver vei (12 km totalt)
Kvistet løype (starten januar til midten av mai)
Fra Finse går turen opp 400 høydemeter. Terrenget varierer mellom flate områder og bakker med god stigning. Hytta er kun åpen for servering de fleste helger på vinterstid og er blitt et naturlig samlingspunkt på skituren Klemsburunden. Ønsker du selv å være Klemsbuvakt en helg, men ansvar for å steke og selge vafler og drikke, finner du mer informasjon her. Turen passer for barn og voksne.

KLEMSBURUNDEN, 1600 moh
Tid: 4 timer (Finse – Klemsbu – Finse)
Lengde: 14 km (hele runden)
Kvistet løype (fra starten av mars til midten av mai)

DNT er ansvarlig for vinterkvisting for løypene/rundløypene i oversikten under. Les mer om forventede tidspunkt for kvisting her.

APPELSINHYTTA, 1343 moh
Tid: 2 timer (Finse – Appelsinhytta – Finse)
Lengde: 3,5 km hver vei (totalt 7 km)
Kvistet løype (se DNT sin vintermerking for informasjon om når denne kvistes)
Appelsinhytta ligger plassert under selve isbreen Hardangerjøkulen. Den første delen av turen mot hytta går flatt over Finsevann på ski. Følg skilting til Hardangerjøkulen. Hytta er kun betjent i påsken og på 17. mai. Turen passer fint for små barn og personer med svært lite/ingen erfaring på ski.

JØKULHYTTA, 1850 moh
Tid: 4-5 timer (Finse – Jøkulhytta – Finse)
Lengde: 10 km hver vei (totalt 20 km)
Kvistet løype (se DNT sin vintermerking for informasjon om når dette kvistes)
Følg skilting til Jøkulhytta. Ved ankomst til Appelsinhytta, som ligger 2/5 av strekningen, tar mange en pitstop og matbit før den bratte stigningen starter. Den siste bakken mot Jøkulhytta er både lang og bratt. Her lønner det seg å ha gode ski eventuelt ha satt på feller. Hytta er kun betjent i påsken og på 17. mai. Turen passer for vante skigåere. Turen til Jøkulen bør gjennomføres på en godværsdag, så vis hensyn til værmelding og føreforhold.

JØKULRUNDEN, 1850 moh
Tid: 6-7 timer (Finse – Jøkulhytta – Finse)
Lengde: 25 km (hele runden)
Kvistet løype (se DNT sin vintermerking for informasjon om når denne kvistes)
Følg skilting til Jøkulhytta. Ved ankomst til Appelsinhytta, ved gjennomført 2/5 av streningen, tar mange en pitstop og matbit før den bratte stigningen starter. Den siste bakken mot Jøkulhytta er både lang og bratt. Her lønner det seg å ha gode ski eventuelt ha satt på feller. Turen til Jøkulen gjennomføres på en godværsdag, så vis hensyn til værmelding og føreforhold. Ikke beveg deg over breen ved sterk vind og/eller i dårlig vær. Gå ikke over breen dersom den ikke er kvistet eller etter at kvisteperioden er over. Følg alltid kvisting over breen og ikke beveg deg utenfor kvistet trase. Snøbroer og åpne sprekker kan da være vanskelig å se og ligge nær kvistet løype. Vær obs på en vinden er sterkere på toppen av breen enn lavere.

Les mer detaljert om selve turen Jøkulrunden og forhåndsregler for turen finnes her.