Dagsturer på sommeren og høsten


Finse ligger i et biotopvernområde omkranset av Nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskarvet. Den populære sykkelruten Rallarvegen passerer også høyfjellet på Finse før den fortsetter videre til Hallingskeid, Myrdal og ned til Flåm. Fra Finse er det fine muligheter for dagsturer i områdene rundt, enten man ønsker en kort tur på 1-2 timer eller dagsturer. Terrenget i området har myke linjer, men landskapet er også preget av den ville naturen slik vi kjenner den fra Vestlandet. Kontakt oss gjerne på Finse 1222 om du ønsker hjelp til å planlegge din tur.

I oktober 2010 gav FriFlyt ut boken «Turer rundt Finse». Boken inneholder tips til turer både på sommer og vinter. På DNT sone nettsider www.ut.no finnes forslag til turer på Hardangervidda. Mer informasjon om merkede ruter fra DNT også her.

Vi anbefaler for øvrig å bruke kart og kompass (og eventuelt GPS) når man legger ut på tur fra Finse ettersom været kan forandre seg fort. Kart og noe turutstyr kan kjøpes i resepsjonen på vårt hotell Finse 1222.

Ønsker du å ta med en guide til eks. din topptur eller områder som ikke er kvistet, kan vi på Finse 1222 bistå med kunnskapsrike og lokalkjente guider. Pris på forespørsel.

Vi har laget en liten oversikt under over dagsturer fra Finse med noen enkle beskrivelser. Noen dagsturer under er DNT merket på sommeren.

Dagsturer fra Finse

JOMFRUNUT, 1471 moh
Tid:  1- 1 1/2 time (Finse – Jomfrunut – Finse)
Lengde: 1 km hver vei (2 km totalt)
Gå over planovergangen nederst på perrongen og opp bakken ved skitrekket. På toppen av skitrekket tar du til høyre hvor en høy varde kommer til syne.
Et flott utsiktspunkt over Finse mot isbreen Hardangerjøkulen og inn i nasjonalparken Hardangervidda. Med myk mose som sitteunderlag og en mulig fin solnedgang i vest, kan dette bli en spesielt fin ettermiddags/ kveldstur.

LILLE FINSENUT, 1493 moh
Tid: 2-3 timer (Finse – Lille Finsenut – Finse)
Lengde: 1,5 km hver vei (3 km totalt)
Gå langs Rallarvegen over broa og over tunneloverbygget til Finsetunellen.
Fin utsikt over Finse, Hardangerjøkulen og fjellene rundt Finse i nord og syd. På nedsiden av varden ligger en flatt moseparti som passer ypperlig for en matpakkepause. Turen passer for barn.

SANDALSNUTEN, 1554 moh
Tid: 3-4 timer (Finse – Sandalsnuten – Finse)
Lengde: 2,5 km hver vei (5 totalt)
Følg merket sti på sommerstid i retning Klemsbu/Geiteryggshytta. Ta til høyre før sommerbroen som går over elven.
Sandalsnuten ligger i Hallingskavet Nasjonalpark. Fra toppen kan man, om været tillater det, se Skarveheimen og dets bratte fjellside. Turen passe for spreke barn og voksne.

BLÅISEN, 1400 moh
Tid: 4 timer (Finse – Blåisen – Finse)
Lengde: 6 km hver vei (12 km totalt)
DNT-merket sti på sommerstid (juli – september).
Følg T-merket sti over demningen i østenden av Finsevann. Følg skiltene til Blåisen. Gå over sommerbroen som går over elven. Gå videre oppover flere morenerygger som viser hvor stor Jøkulen har vært.
Beveg deg ikke opp på selve isen uten fører og nødvendig breutstyr! På høsten tas sommerbroen bort, så forsikr deg om at denne fremdeles er åpen før du starter turen. Kontakt Finsehytta eller Finse 1222 for oppdatert informasjon om når broen settes opp og tar ned. Turen passer for litt eldre barn, ettersom turen går over en sommerbro samt at merket løype går mellom og på større steiner.

KLEMSBU, 1600 moh
Tid: 4-5 timer (Finse – Klemsbu – Finse)
Lengde: 6 km hver vei (12 km totalt)
DNT-merket sti på sommerstid (juli – september).
Følg merket sti på sommerstid i retning Geiteryggshytta til du kommer til Klemsbu. Hytta er kun åpen for servering helger på vinterstid. På høsten tas sommerbroen bort, så forsikr deg om at denne fremdeles er åpen før du starter turen. Kontakt Finsehytta eller Finse 1222 for oppdatert informasjon om når broen settes opp og tar ned. Turen passe for spreke barn og voksne.

LANGS RALLARVEGEN
Tid: 0,5 time – hele dagen
Tur til Fagernut vokterbolig (vestlig retning):
Tid: 4 timer (Finse – Fagernut vokterbolig – Finse)
Lengde: 10 km hver vei (totalt 20 km)
Tur til Oksebotn vokterbolig (østlig retning):
Tid: 3 timer (Finse – Okseboth vokterbolig – Finse)
Lengde: 7 km  hver vei (total 14 km)
Turene passer fint for barn og voksne ettersom de foregår på Rallarvegen, som er ca. 3 meter bred og har hovedsakelig svake stigninger. Vokterboligene er åpen for servering deler av sommeren/høsten. Kontakt oss gjerne for mer informasjon om dette.